-

Sf. Ap. Iacob ruda Domnului, întâiul episcop al Ierusalimului; Sf. Ignatie patriarhul Constantinopolului

Pe data de 23 octombrie, în Biserica Ortodoxă, se face pomenirea Sfantului Iacob. Acesta este numit fratele Domnului pentru ca a fost fiul Dreptului Iosif, logodnicul Fecioarei Maria. Insa este mai potrivit sa-l numim var al lui Hristos, pentru ca Mantuitorul S-a nascut pe cale supranaturala, deci nu a fost rodul legaturii dintre Iosif si Fecioara Maria.

Mai facem precizarea ca mama lui Iacob, Salomeea, era ruda Maicii Domnului, iar Iosif ajunge sa fie logodnicul Mariei la batranete, dupa moartea sotiei sale Salomeea.

Trebuie sa cunoastem ca la evrei gradele de rudenie erau cuprinse intru-un singur cuvant "frate".

Potrivit traditiei, Sfantul Iacob a calatorit in Egipt impreuna cu tatal sau Iosif, cu Fecioara Maria si Pruncul Iisus Hristos, in vremea in care Irod cauta sa-L omoare pe Hristos.

Sfantul Iacob a fost primul episcop al Iersualimului si a alcatuit prima slujba a Sfintei Liturghii, varianta care a fost prelucrata de Sfintii Vasile cel Mare si Sfantul Ioan Gura de Aur.

Liturghia Sfantului Iacob se savarseste si in zilele noastre in Biserica Ortodoxa Greaca, pe 23 octombrie, in ziua sa de praznuire.

Sfantul Apostol Iacob a convertit mulţi elini si iudei la credinţa crestina.

Cand Anania a ajuns Mare Arhiereu, a hotarat sa-l ucida. Iar batranii iudeilor i-au spus lui Iacob sa urce pe aripa Templului si sa graiasca de acolo impotriva lui Hristos.

Iacob a urcat, insa a marturisit in fata celor prezenti ca Hristos este Fiul lui Dumnezeu.

In urma acestei marturisiri, a fost aruncat de pe zidurile templului din Ierusalim si ucis cu pietre.

In Biserica romano-catolica pe data de 23 oct. – Sf. Ioan din Capistrano pr.

Apostole Sfinte Iacob, roaga pe Milostivul Dumnezeu, ca sa daruiasca iertare de greseli sufletelor noastre. Amin!