-

Sf. Prooroc Ioil; Sf. Mc. Uar, Felix si Eusebiu; Sf. Cleopatra; Sf. Cuv. Ioan de la Rila

Pe data de 19 octombrie, în Biserica Ortodoxă, se face pomenirea Sfantului Prooroc Ioil. Acesta a trait cu 800 de ani inainte de nasterea lui Hristos Dumnezeul nostru.
A fost fiul lui Fanuil, din tribul Ruben.

Acesta a vestit durerile care se vor abate asupra lui Israel, inclusiv robia babiloniana. A dat sfaturi pentru acestia sa posteasca. Tot Sfantul Prooroc Ioil este cel care a vestit si pogorarea Sfantului Duh asupra Sfintilor Apostoli si asupra crestinilor: "Varsa-voi Duhul Meu peste tot trupul, si fiii si fiicele voastre vor profeti, batranii vostri visuri vor visa, iar tinerii vostri vedenii vor vedea. Chiar si peste robi si peste roabe voi varsa Duhul Meu... Oricine va chema numele Domnului se va izbavi".

Sfantul Ioil a prorocit si descris si Ziua Infricosatei Judecati.

Acesta a trecut la cele vesnice la adanci batraneti.

Sfantului Mucenic Uar (Var) şi a celor ce erau împreună cu dansul.

Acesta a fost în zilele imparatului Maximian în Egipt si a fost de neam mare şi luminat.

Fiind la închisoare oarecare şapte sfinţi, multă vreme le-a purtat de grijă Sfantul Uar, în toate zilele si savarsindu-se unul dintre acei sapte, a trecut sfantul in locul aceluia si mergând la guvernator cu ceilalti dimpreuna, a fost batut cu toiege si într-aceste chinuri, si-a dat sufletul lui Dumnezeu.

Sfantul Ioan de Rila - ocrotitorul Bulgariei

Mareste imainea.

Sfantul Ioan de Rila (cca. 867 - 946) este ocrotitor al poporului bulgar si unul dintre cei mai reprezentativi sfinti ai Bisericii Ortodoxe Bulgare.

Sfantul Ioan de Rila s-a nascut la anul 867 in Skrino, la poalele Muntelui Osogovo. A fost contemporan cu Boris I, cu fiul sau Vladimir, Tarul Simeon I cel Mare, si cu fiul celui din urma, Tarul Petru I.

Sfantul Ioan de la Rila a fost unul din primii sfinti dupa increstinarea bulgarilor.

Este atat intemeietorul monahismului bulgar cat si primului asezamant monahal din Bulgaria- Manastirea Rila.

In Biserica romano-catolica pe data de 19 oct. –Duminica a 29-a de peste an, Sf. Paul al Crucii, Sf. Ioan de Brebeuf, Sf. Ioel profet.

Cu ale lor sfinte rugaciuni, Doamne Iisuse Hristoase Fiul lui Dimnezeu, miluieste-ne şi ne mantuieste pe noi. Amin!