-

Sf. Ap. și Evanghelist Luca; Sf. Mc. Marin cel Bătrân

Pe data de 18 octombrie, în Biserica Ortodoxă, se face pomenirea Sfantului Apostol și Evanghelist Luca.

Acesta s-a nascut in Antiohia Siriei. Sfantul Luca il intalneste pe Hristos Dumnezeul nostru in Teba Boetiei, loc in care ingrijea bolnavii, ca medic. Sfantul Luca ajunge sa se numere printre cei 70 de Apostoli. Impreuna cu Sfantul Apostol Cleopa, el L-a vazut pe Domnul inviat pe drumul catre Emau. Dupa Pogorarea Sfantului Duh, Luca s-a intors la Antiohia si l-a ajutat pe Pavel sa vesteasca Evanghelia Domnului.

Sfantul Luca a scris o Evanghelie si cartea Faptele Apostolilor adresate dregatorului Teofil.

Evanghelia sa se remarca prin bogatia de pilde.

Dupa martiriul Sfantului Apostol Pavel, Sfantul Luca a predicat Evanghelia in Italia, Dalmatia, Macedonia si Grecia.

Este socotit si patronul iconografiei crestine, el fiind cel care a pictat primele icoane ale Maicii Domnului, purtand in brate pe Hristos si realizand prima icoana a Sfintilor Apostoli Petru si Pavel.

Sfantul Apostol si Evanghelist Luca a trecut la cele vesnice la varsta de 80 de ani, cand niste pagani l-au spanzurat de un maslin in cetatea Tebei din Boetia.

Constantie, fiul imparatului Constantin, a adus moastele sfantului din Teba si le-a asezat in Biserica Sfintilor Apostoli, sub sfanta masa, alaturi de cele ale Sfintilor Andrei si Timotei.

Tot în aceasta zi facem pomenirea Sfantul Mucenic Marin cel batrân.

Acesta a trait pe vremea lui Diocletian si a lui Aristobul.

Sf. Marin cel batran, stand neclintit in drapta credinta, înaintea guvernatorului Ciliciei, a fost batut cumplit cu toiege si legandu-i-se picioarele cu fiare, a fost bagat în temnita, si a doua zi l-au spânzurat pe lemn de picioare, si l-au batut fara de mila, apoi pogorându-l de pe lemn, a suferit moarte prin sabie, dându-si duhul lui Dumnezeu.

In Biserica romano-catolica pe data de 18 oct. – Sf. Luca ap.

Apostole sfinte și evangheliste Luca, roaga pe milostivul Dumnezeu să daruiasca iertare de greseli sufletelor noastre. Amin!