-

Sf. Prooroc Oseea; Sf. Cuv. Mc. Andrei Criteanul

Pe data de 17 octombrie, în Biserica Ortodoxă, se face pomenirea Sfântului Proroc Osea. A fost fiul lui Beyri, din tribul lui Isahar. A prorocit cu opt sute de ani înainte de Nașterea lui Hristos.

Pe cand evreii din Samaria au fost luati in robia asiriana. Sfantul Prooroc a certat cu asprime pe Israel si pe Iuda pentru idolatria lor. A vestit pieirea Samariei si a lui Israel din cauza pacatelor. De la Sfantul Prooroc ne-a ramas o carte in 14 capitole.

Acesta a vestit sfarsitul si desfiintarea jertfelor Vechiului Testament, a prorocit in timpul domniei a patru regi, timp de aproape 30 de ani.

A trecut la cele vesnice la adanci batraneti.

Sfantul Mucenic Andrei cel din Crit (Creta).

Acest fericit Parinte, s-a nascut si a crescut in cetatea Critului, din parinti binecredinciosi si iubitori de fapte bune.

Pe vremea împaratiei lui Constantin Copronim, vazand turma lui Dumnezeu ca este smintita de eresul luptatorilor impotriva icoanelor a venit la Constantinopol si a marturisit cu indrazneala adevarul inaintea imparatului, mustrand fara nici o frica paganatatea lui.

Iar imparatul nesuferind indrazneala lui, a poruncit celor ce stau inaintea lui sa-l prinda.

Sfantul Andrei a spus atunci imparatului: "De vreme ce pe cei ce ocarasc chipurile împaratesti, ii certati de moarte, la cata urgie si pedeapsa dumnezeiasca va veti osandi voi cei ce ocarati icoana lui Dumnezeu?"

Atunci imparatul aprinzandu-se de manie, a poruncit sa-l dezbrace si l-au intins cu legaturi de streanguri si atata l-au batut de rau, incat se rosise pamantul sub el.

In cele din urma, legandu-i picioarele cu streanguri, l-au tras pe pamant tarandu-l prin tot targul.

Cinstitele sale moaste au fost aruncate la locul facatorilor de rele si fiind aflate dupa multa vreme amestecate cu trupurile care erau acolo, 12 oameni demonizati s-au dus acolo si au gasit cinstitul trup zacând negrijit si fara de cinste, dar atingandu-se de trup, intru acel ceas se tamaduira si luandu-l l-au dus de l-au ingropat la un loc sfintit ce se numea Crisis.

In Biserica romano-catolica pe data de 17 oct. – Sf. Ignatiu din Antiohia ep., Osea profet.

Doamne, Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, pentru rugaciunile Preacuratei Maicii Tale si ale tuturor sfintilor, miluieste-ne pe noi. Amin!