-

Sf. Mc. Longhin Sutasul; Sf. Mc. Domnin

Pe data de 16 octombrie, în Biserica Ortodoxă, se face pomenirea Sfantului Mucenic Longhin Sutasul. Acesta a facut parte din armata condusa de Pontiu Pilat.

Sfantul Mucenic Longhin Sutasul a fost cel care a avut in comanda paza Crucii la Rastignirea Domnului nostrum Iisus Hristos si paza Sfantului Mormant.

Datorita minunilor petrecute la moartea Domnului (pamantul s-a cutremurat, soarele s-a intunecat, mormintele s-au deschis si pietrele s-au despicat), acesta a marturisit: "Cu adevarat Acesta a fost Fiul lui Dumnezeu" - (Matei 27: 54).

Cand iudeii au aflat de Invierea lui Hristos Dumnezeul nostru, au mers sa-i mituiasca pe soldati, ca acestia sa spuna ca trupul Domnului a fost furat de ucenicii Sai.

Longhin insa nu s-a lasat cumparat, ci a lepadat centura militara si s-a botezat impreuna cu alti doi soldati.

Impreuna cu cei doi a parasit Ierusalimul si a mers in Capadocia. Aici a convertit pe multi pagani la crestinism.

Iudeii au insitat atat de mult ca Longhin Sutasul sa fie ucis, incat Pilat va trimite soldati sa-l prinda si sa-l ucida prin decapitare.

Sfantul Longhin cunoscandu-si sfarsitul a iesit in intampinarea soldatilor si i-a primit la el cu multa caldura.

Pe cand soldatii dormeau, Sfantul Longhin s-a rugat toata noaptea pentru iesirea sufletului sau.

In zori, soldatii au ramas uimiti sa afle ca cel care i-a gazduit este cel cautat sa fie ucis. Au dorit sa nu-l omoare, dar Sfantul Longhin le-a cerut sa implineasca porunca primita.

Acestia l-au decapitat, iar capul sau a fost adus la Ierusalim ca Pilat sa fie incredintat de moartea acestuia.

Tot în aceasta zi facem pomenirea Preacuviosul Parintele nostru Mal.

Acest sfant lasand averea, petrecea in locuri pustii si nelocuite, bucurându-se în postiri, în privegheri si in nevointa.

Fata sa era pururea vesela si facea mari minuni cu numele lui Hristos Dumnezeul nostru, curatind leprosii, alungand demonii, daruind orbilor vedere si acestea le facea înca fiind viu, iar dupa ce s-a dus catre Domnul si lasandu-si trupul pe pamant, a luat har de la Dumnezeu de curgea mir, spre tamaduire si aparare de toate primejdiile si de boli fara de leac.

Tot astazi, facem pomenirea:
- Sfintilor Mucenici Leontie, Dometie si Terentie

In Biserica romano-catolica pe data de 16 oct. – Sf.Margareta M. Alacoque calug., Sf. Hedviga calug.. Sf Longin m.

Cu ale lor sfinte rugăciuni, Doamne Iisuse Hristoase Fiul lui Dumnezeu, miluieste-ne si ne mantuieste pe noi. Amin!