-

Sf. Mc. Luchian preotul; Sf. Savin, episcopul Ciprului și Vars, episcopul Edesei

Pe data de 15 octombrie, în Biserica Ortodoxă, se face pomenirea Sfantului Mucenic Luchian. Acesta s-a nascut din parinti nobili, in cetatea Samosata (Siria).


Ramas orfan la varsta de 12 ani, si-a daruit averea saracilor. De tanar se hranea doar cu paine si apa o data pe zi, iar uneori nu gusta nimic toata saptamana.

Datorita invataturii si sfinteniei sale a fost hirotonit preot in Antiohia. Sfantul Luchian s-a aflat pe lista celor pe care imparatul Maximian dorea sa-i omoare in vremea persecutiilor.

In timp ce era adus spre a fi judecat, converteste la crestinism 40 de soldati, acestia vor primi moarte muceniceasca. Sfantul Luchian a fost aruncat in temnita si supus regimului de exterminare prin infometare.

Prin purtarea de grija a lui Dumnezeu, au venit cativa crestini in temnita unde era prezent Sfantul Luchian cu paine si vin. Cand acestia l-au intrebat unde anume sa puna painea si vinul pentru savarsirea Sfintei Liturghii, acesta le-a raspuns:

"Pe pieptul meu sa le puneti si va fi pristol viu al Dumnezeului celui viu" - si asa s-a savarsit dumnezeiasca Liturghie in temnita, pe pieptul sfantului.

A doua zi de la acest minunat eveniment, a trecut la cele vesnice.

Pe mormantul Sfantului Luchian, Sfanta Elena, mama Sfantului împarat Constantin cel Mare, a ridicat o biserica.

Sfantul Savin (Sabin)

Pentru nespusa lui bunatate a fost facut episcop si urând certurile, a fugit si s-a departat si atata s-a nevoit incat s-a facut si facator de minuni, tamaduind bolile, izgonind demonii si spunea dinainte cele ce aveau sa fie.

Sfantul Savin pe multi folosind cu pilda vietii sale, a plecat cu pace catre Domnul.

Sfantul Vars episcopul Edesei.

Acest sfant parinte a stralucit prin faptele sale cele bune nu numai la Edesa, ci si în Fenicia si în Egipt si la Tebaida.
Valentinian însa care era atunci imparat, informandu-se ca sfantul era ravnitor dreptelor dogme, intai i-a poruncit sa-l duca sa locuiasca în insula Aradon, dar afland ca mergea catre dansul mult popor, l-a trimis în exil la o cetate egipteana ce se cheama Oxirinh si acolo de asemenea l-au gasit multi crestini.

In cele din urma, acest vrednic preot a fost exilat intr-un fort al barbarilor.

Facând nenumarate minuni, s-a mutat catre Domnul.

In Biserica romano-catolica pe data de 15 oct. – Sf. Tereze din Avila fc.

Cu ale lor sfinte rugăciuni, Doamne, miluieste-ne şi ne mantuieste pe noi. Amin!