-

Sf. Mc. Evlampie și Evlampia sora sa, Sf. Cuv. Vasian și Teofil Mărturisitorul

Pe data de 10 octombrie, în Biserica Ortodoxă, se face pomenirea Sfintilor Mucenici Evlampie si Evlampia. Acestia s-au nascut in Nicomidia fiind frati.

In timpul persecutiilor pornite de Maximian acestia, impreuna cu mai multi crestini, au parasit cetatea, ascunzandu-se in munti. Cand Evlampie a trebuit sa mearga in cetate dupa hrana, a vazut afisat pe un perete un edict imperial care proclama prigonirea crestinilor.

Evlampie va rupe acel edict si pentru aceasta a fost arestat si dus inaintea judecatorului.

Deoarece nu a vrut sa se lepede de Hristos Dumnezeul nostru, inaintea acestuia, Evlampie a fost supus la multe chinuri. Auzind de chinurile fratelui ei, Evlampia s-a infatisat inaintea judecatorului, marturisind credinta in Hristos.

Evlampia a fost la randul sau torturata.

In cele din urma, Evlampie a fost decapitat, iar sora sa a murit mai inainte ca sa i se taie capul.

Impreuna cu ei au mai fost omorati inca doua sute de crestini.

Tot în aceasta zi facem pomenirea Parintele nostru Vasian.

Acest Preacuvios, parintele nostru Vasian, era de la Rasarit, din Siria.

Iar în zilele imparatului Marcian a venit în Constantinopol, si atata a stralucit cu faptele si cu minunile, incat împaratul a zidit o biserica intru numele lui, care se afla pana astazi.

Si i s-a înmultit numarul ucenicilor pana la trei sute, dintre care era si Preacuvioasa Matroana.

Deci, traind asa si pe multi aducand lui Dumnezeu, si tamaduind boli, si fiind facator de nespuse minuni, intru adânci batraneti catre Domnul s-a dus.

In Biserica romano-catolica pe data de 10 oct. – Sf. Daniel Comboni ep.

Mantuiește, Doamne, poporul Tau și binecuvintează mostenirea Ta. Biruinta drept-credinciosilor crestini asupra celor potrivnici daruieste si cu Crucea Ta pazeste pe poporul Tau. Amin!