-

Sf. Cuv. Pelaghia și Taisia

Pe data de 08 octombrie, în Biserica Ortodoxă, se face pomenirea Sfintei Pelaghia. Aceasta a trait in secolul al V lea. Aceasta a fost o femeie foarte frumoasa dar isi folosea frumusetea spre desfranare. Inainte de a se converti la crestinism, se numea Margareta.

Intr-o zi trecand pe langa biserica in care predica episcopul Non, s-a oprit sa-i asculte predica. Episcopul, vazand-o pe aceasta, a spus: "Luati aminte la femeia aceasta, de la care eu multa invatatura am aflat.

Socotiti cate ceasuri a zabovit in camera ei, spalandu-se si imbracandu-se cu ales vesmant si impodobindu-se la oglinda cu multa grija, numai ca sa se arate mai frumoasa decat celelalte femei, in fata oamenilor. Iar noi, care dorim din toata inima sa fim bineplacuti lui Dumnezeu, ne lenevim si nu ne silim sa impodobim pacatosul nostru suflet, nu ne sarguim sa-l spalam cu lacrimile pocaintei, nici sa-l impodobim cu margaritarele faptelor bune, ca sa se infatiseze cu vesmant cuviincios in fata lui Dumnezeu".

Cuvintele acestuia au facut-o sa-si schimbe radical viata. A primit botezul si s-a retras intr-o chilie pe Muntele Maslinilor.

Dupa trei ani a fost cercetata de Iacov, diaconul episcopului Non. Cand a revenit dupa trei zile, a aflat-o moarta. I-a ingropat trupul cu cinste.
Astfel, desfranata de mai inainte, a fost iertata de noianul pacatelor datorita pocaintei sale.

Tot în aceasta zi, Sfanta Pelaghia fecioara.

Aceasta a fost de la Antiohia Siriei de neam mare, afland conducatorul tarii aceleia ca este crestina, a trimis ostasi sa o prinda.

Mergand acolo i-au înconjurat casa, vrand sa o rapeasca, iar sfânta prinzand de veste i-a rugat sa-i îngaduie putin a se ruga.

Deci stand ea catre rasarit, la locul unde-si facea rugaciunea, ridicandu-si mainile in sus si înaltandu-si ochii la cer, s-a rugat multa vreme lui Dumnezeu ca sa nu o lase sa cada in mainile ostasilor, ci sa ridice catre Dansul curata si sfintita jertfa fara prihana, apoi suindu-se deasupra casei, s-a aruncat pe sine in prapastie si si-a dat sufletul lui Dumnezeu.

Pe aceasta Sfantul Ioan Gura de Aur cu laude a cinstit-o pentru curatia fecioriei ei si pentru multa ei nevointa.

In Biserica romano-catolica pe data de 08 oct. – Ss. Ioan Calabria pr.; Pelaghia fc.

Cu ale lor sfinte rugaciuni, Doamne Iisuse Hristoase Fiul lui Dimnezeu, miluieste-ne şi ne mantuieste pe noi. Amin!