-

Sf. Mari Mc. Serghie și Vah, Sf. Mc. Iulian Preotul, Chesarie diaconul și Polihronie

Pe data de 07 octombrie, în Biserica Ortodoxă, se face pomenirea Sfintilor Serghie si Vah. Acestia erau romani si conducatori ai armatei imparatului Maximian (286-305).

Sfintii Serghie si Vah erau crestini in ascuns, caci imparatul era un persecutor al crestinilor. Fiind descoperiti lui Maximian ca se inchinau lui Hristos Dumnezeul nostru, li s-a cerut sa jertfeasca idolilor.

Acestia, refuzand sa aduca jertfe zeilor, au fost lipsiti de insemnele demnitatii militare, imbracati in haine femeiesti si purtati prin cetate, in semn de batjocora.

Pentru ca nu au lepadat credinta in Hristos nici dupa aceasta batjocorire, au fost dusi in cetatea Varvalisa, spre a fi supusi chinurilor de imparatul Antioh.

In drum spre aceasta cetate, li s-a descoperit ingerul si le-a vestit ca: "Pentru nevointa voastra veti lua cununile biruintei de la Domnul Iisus Hristos, Care va fi alaturi de voi in suferinta voastra, dandu-va ajutorul Sau pana ce il veti calca pe vrajmasul diavol sub picioarele voastre".

In aceasta cetate Sfantul Vah si-a dat duhul in urma torturilor, iar Sfantul Serghie a fost decapitat.

Mentionam ca Sfintii Serghie si Vah sunt ocrotitorii Olteniei. Capetele celor doi sfinti au fost aduse in tara noastra de Domnitorul Neagoe Basarab.

Acestea au fost depuse in Manastirea Curtea de Arges, insa, prin hotararea Sfantului Sinod, ele au fost aduse in catedrala mitropolitana "Sfantul Dumitru" din Craiova, pe 25 octombrie 1949

In Biserica romano-catolica pe data de 07 oct. - Sf. Fc. Maria, Regina Rozariului.

Doamne Iisuse Hristoase Fiul lui Dumnezeu, pentru rugaciunile Precuratei Maicii Tale, si ale tuturor sfintilor, miluieste-ne si ne pazestepe noi. Amin!