-

Sf. Ap.Toma, Sf. Mc. Erotiida

Pe data de 06 octombrie, în Biserica Ortodoxă, se face pomenirea Sfantului Apostol Toma. Acesta era originar din Galileia. La unii crestini sirieni el este cunoscut sub numele de Iuda Toma (Iuda Geamanul).

Acesta a facut parte din cei Doisprezece Apostoli ai lui Hristos Dumnezeul nostru. Potrivit Traditiei, Sfantul Toma a vestit Evanghelia lui Hristos in India, unde a suferit moarte de martir.

Crestinii sirieni din Malabar sustin cu tarie ca se trag din Sfantul Apostol Toma si ca a fost martirzat la Calamina, langa Madras.

Sfantul Apostol Toma in India a intemeiat biserici, a sfintit preoti si episcopi si a convertit doua surori, Tertiana si Migdonia, sotii de mari principi indieni.

Printul Smideu, sotul Tertianei, l-a osandit la moarte.

Sfantul Apostol a fost omorat cu lancea de cinci soldati. Moastele Sfantului Apostol Toma au fost aduse la Edessa, in anul 165.

Apostolul Toma este cunoscut de multi dintre noi ca fiind necredincios.

"Necredinta" sa ar proveni din faptul ca nu da crezare marturiei Apostolilor ca Hristos Dumnezeul nostru a inviat: "Daca nu voi vedea, in mainile Lui, semnul cuielor, si daca nu voi pune degetul meu in semnul cuielor, si daca nu voi pune mana mea in coasta Lui, nu voi crede" (Ioan 20, 25).

Insa, Apostolul Toma nu se indoieste de faptul ca Hristos a inviat, ci de faptul ca Hristos Se afla dupa invierea Sa intr-un trup care nu mai poate fi vazut.

Sfantul Chiril afirma ca atunci cand Toma spune: "daca nu voi pune degetul meu in semnul cuielor nu voi crede...", el spune de fapt: "Nu voi crede ca El mai poate fi vazut, de nu voi pune degetul meu in urma cuielor".

Natura umana pe care Hristos a asumat-o nu s-a pierdut in dumnezeire, ci a fost transfigurata.

Sfantul Apostol Toma in Evul Mediu a fost considerat patronul arhitectilor, zidarilor si al pietrarilor.

In Biserica romano-catolica pe data de 06 oct. - Sf. Bruno, pr.

Cu ale lor sfinte rugăciuni, Doamne, miluieşte-ne şi ne mântuieşte pe noi. Amin!