-

Sf. Mc. Haritina și Mamelta

Pe data de 05 octombrie, în Biserica Ortodoxă, se face pomenirea Sfintei Haritina. Aceasta a vietuit in timpul imparatului Diocletian (284-305).

Ramasa orfana de mica, ea a fost crescuta de crestinul Claudiu. Dometie, dregatorul imparatesc, auzind ca Haritina este crestina, a chemat-o la judecata inaintea tribunalului si a inrebat-o: "Este adevarat, tanaro, ca fiind crestina tu insati, ii mai inseli si pe altii, ademenindu-i la credinta ta profana?".

Haritina a raspuns cu curaj: "Adevar este ca sunt crestina, dar minciuna este ca i-as insela pe altii; dimpotriva, pe cei inselati eu ii scot la calea adevarului, aducandu-i pe ei la calea Domnului meu Hristos."

Pentru credinta in Hristos Dumnezeul nostru, sfanta a fost supusa la mai multe chinuri.

A fost tunsa si i s-au pus carbuni aprinsi pe cap, dar a scapat nevatamata. A fost legata si aruncata in mare, dar Dumnezeu a scos-o la liman.

Pentru ca nicio pedeapsa nu a adus moartea asupra ei, imparatul a decis ca niste desfranati sa o necinsteasca pe fecioara. Sfanta Haritina s-a rugat ca Dumnezeu sa-i ia sufletul inainte ca acele slugi sa-i intineze trupul.

Cum statea ingenuncheata la rugaciune, sufletul ei a iesit din trup si s-a inaltat in Imparatia Cerurilor.

Tot astazi, facem pomenirea:
- Sfantului Mucenic Dionisie, episcopul Alexandriei.

In Biserica romano-catolica pe data de 05 oct. - DUMINICA a 27-a de peste an; Sf. Alois Scrosoppi, pr. Sf. Faustina Kowalska Ff. Albert Marvelli Sf. Bartolo Longo.

Cu ale lor sfinte rugăciuni, Doamne, miluieşte-ne şi ne mântuieşte pe noi. Amin!