-

Sf. Sfințit Mc. Ierotei Episcopul Atenei, Sf. Mc. Domnina, Audact și Calistena

Pe data de 04 octombrie, în Biserica Ortodoxă, se face pomenirea Sfantului Mucenic Ierotei. Acesta a primit credinta in Hristos de la Sfantul Apostol Pavel. Sfantul a fost insotitorul Sfantului Dionisie Areopagitul. Sfantul Ierotei fost primul episcop al Atenei.

A participat la inmormantarea Maicii Domnului. A trecut la cele vesnice pe 4 octombrie. Sfanta Mucenita Domnina şi fiicele ei Verina şi Prosdoca.

Aceste femei, din râvnă dumnezeiasca, parasindu-si casele şi rudele, au fugit din loc în loc până la Edesa. Oprindu-se acolo, le-a ajuns barbatul Domninei cu slujitorii.

Dupa ce le-au prins le-au dus la Ierapole, acolo fiind un rau ce înconjura locul, şi persecutorii punandu-se sa pazeasca, s-au dat după băuturi.

Atunci acestea s-au furisat, şi facându-si ruga, s-au aruncat în apa si s-au savarsit.

Tot în această zi, Sfantul mucenic Audact şi Calistena, fiica lui.

Acesta a fost din Efesul Asiei, care fiind duce peste alt duce, şi eparh al lui Maximin, întrecea pe ceilalţi cu bogatia, şi cu întelepciunea.

Dar pentru ca n-a vrut sa-si dea pe fiica sa imparatului, care era strain de credinta, i-au jefuit averea si l-au izgonit la Melitini, i-au taiat capul.

Iar Calistena, fiica-sa, şi-a tuns părul capului, şi îmbrăcându-se bărbăteşte s-a ascuns la Nicomidia.

Dupa opt ani, s-a dus la o femeie din Tracia, a carei fiica era beteaga la ochi şi a tamaduit-o.

Pentru tamaduirea ce a facut acelei fete, parintii au vrut sa o marite cu cu dansa crezant ca este barbat.

Deci silind-o pe Calistena, a spus cele despre sine si minunându-se, au dat cu totii slava lui Dumnezeu.

Murind Maximin, a luat imparatia Liciniu, atunci Callistena s-a înfatisat la imparateasa acestuia, care era crestină si sora a marelui Constantin si povestindu-i toate cate i s-au întamplat, a luat-o langa dansa si a făcut-o ca pe o maica a fiului sau.

Callistena si-a intoars inapoi toata averea tatalui si-a adus sfintele moaste ale acestuia din Mesopotamia în Asia si facand o biserica muceniceasca în numele lui, a sfintit-o si apoi petrecandu-si viata apostoleasca, s-a mutat catre Domnul.

In Biserica romano-catolica pe data de 04 oct. - Sf. Francisc din Assisi

Cu ale lor sfinte rugăciuni, Doamne, miluieşte-ne şi ne mântuieşte pe noi. Amin!