-

Sf. Sfintit Mc. Dionisie Aeropagitul, Sf. Mc. Teoctist

Pe data de 03 octombrie, în Biserica Ortodoxă, se face pomenirea Sfantului Dionisie Aeropagitul. Acesta s-a nascut din parinti necredinciosi, dar din neam bun, crescand in cetatea Atenei.

Din copilarie a fost dat la inteleapta invatatura elenistica, incat in douazeci si cinci de ani a intercut pe invatatorii sai varstnici filozofi. Vrand sa fie desavarsit s-a dus in partile Eghiptului, in cetatea ce se numeste Eliopol, pentru ca acolo erau multi dascali invatati.

Pe cand se afla aici, Mantuitorul era rastignit pe Cruce la Ierusalim. Observand intunecarea cerului petrecuta la moartea lui Hristos, Dionisie rosteste profetic cuvintele: "Sau Dumnezeu patimeste sau lumea aceasta vazuta se sfarseste".

Dionisie revine in Atena si se bucura de intalnirea cu Pavel in Areopag. Va pune in inima cuvintele pe care le va rosti Pavel si astfel, in anul 51 se va converti la crestinism. Mai tarziu, va fi hirotonit episcop in Atena.

Calatoreste cu Sf. Pavel si ii cunoaste pe ceilalalti Apostoli.

Ajunge la Ierusalim ca sa o cunoasca pe Maica Domnului. Va fi de fata la inmormantarea Feciorei Maria.

Sfantul Dionisie, dupa ce a randuit alt episcop pentru Atena, s-a dus la Roma. De aici va pleca in Galia, l-a indemnul Sfantului Clement, episcopul Romei. Zideste o biserica in cetatea Parisului si converteste multi pagani la crestinism.

Sfantul a fost decapitat in vremea imparatului Domitian (81-96).

Sfantul Dionisie Areopagitul este primul autor patristic care ne-a lasat o ierarhizare a cetelor ingeresti - In prima treapta, care este cea mai inalta, sunt: Tronurile, Heruvimii si Serafimii. A doua treapta cuprinde: Stapaniile, Domniile si Puterile, iar in cea de a treia treapta intalnim: Incepatoriile, Arhanghelii si Ingerii.

In Biserica romano-catolica pe data de 03 oct. – Sf. Dionisie Aeropagul, Sf. Candida m., Ff. Constantin Ignatiu Bogdanffy ep. , Sf. Crescentiu pr.

Bunatate invatandu-te si îmbarbatandu-te intru toate, imbracandu-te cuviincios cu bun cuget, ai scos din vasul alegerii cele negraite; si cre¬dinta pazind, calea intocmai ai savarsit, Sfintite Mucenice Dionisie: roaga-te lui Hristos Dumnezeu, sa mantuiasca su¬fletele noastre. Amin!