-

Sfântul Chiriac Sihastrul, Sf. Mc Petronia

Pe data de 29 septembrie, în Biserica Ortodoxă, se face pomenirea Sfantului Chiriac Sihastrul. Acesta s-a nascut la anul 448.

A fost cunoscut atat pentru nevointele sale cat si pentru darul facerii de minuni. Sinaxarul il aminteste ca ,,puternic vindecator al bolnavilor, si bland mangaietor al celor intristati".

Sfantul a fost si un mare luminator al Bisericii, Stalp al Ortodoxiei, luptand mai ales impotriva ereziilor lui Origen.

Sfantul s-a nascut in vremea imparatului Teodosie cel Mic, a fost nepot al Episcopului Petru al Corintului, inca de copil a fost hirotesit citet al bisericii catedralei.

La varsta de optsprezece ani Chiriac ajunge la Ierusalim unde il cunoaste pe Sfantul Eftimie, care, i-a prorocit ca va ajunge un mare duhovnic.

Sfantul Efitimie l-a tuns in monahism trimitandu-l totodata la Sfantul Gherasim de la Iordan. Aici Sfantul Chiriac a petrecut vreme de noua ani.

Dupa moartea Sfantului Gherasim s-a intors insa la Manastirea Sfantului Eftimie. Dupa alti zece ani, fugind de slava oamenilor, a sihastrit in locuri diferite, in cele din urma stabilindu-se la Manastirea Sfantului Hariton. Aici Sfantul Chiriac ajunge egumen câtiva ani la Lavra Sfântului Hariton.

Sfantul Chiriac Sihastrul a spus despre sine ca in toate zilele vietii lui lumina soarelui nu l-a vazut mancand, nici nu a plecat suparat pe cineva.

Tot în aceasta zi, pomenirea Sfintei Mucenite Gudelia.

Aceasta sfanta fiind crestina, si întorcand pe multi din persi la credinta crestinilor, a fost prinsa de Savorie imparatul persilor.

Dar, nevrand sa aduca jertfa focului, a bagat-o în temnita, multi ani chinuindu-o de foame mult.

Dupa aceea scotand-o din temnita, si nevrand sa se lepede de Hristos Dumnezeul nostrum, lundu-i scalpul, apoi apoi tintuind-o cu piroane la stalp, si-a dat sfântul sau suflet Domnului.

In Biserica romano-catolica pe data de 29 sept. – Sf. Mihail, Gabriel, Rafael arhanghelii

Mai-marilor Voievozi ai ostilor ceresti, rugamu-va pe voi, noi nevrednicii, ca sa ne acoperiti pe noi, prin rugaciunile voastre, cu acoperamantul aripilor maririi voastre celei netrupesti, pazindu-ne pe noi cei ce cadem cu deadinsul și strigam: Izbaviti-ne din nevoi, ca cei ce sunteti mai mari peste cetele puterilor celor de sus. Amin!