-

Mutarea Sf. Ap. Evanghelist Ioan, Sf. Voievod Neagoe Basarab, Dreptul Ghedeon

Pe data de 26 septembrie, în Biserica Ortodoxă, se face pomenirea Sfântului Apostol şi Evanghelist Ioan de Dumnezeu cuvantatorul. Acesta era fiul lui Zevedei şi al Salomiei, care era fiica lui Iosif Logodnicul.

Sfantul Apostol a fost chemat de la mrejele pescaresti la propavaduirea Evangheliei. Cand Hristos Domnul nostru, umbland pe langa marea Galileii, işi alegea din pescari apostoli.

La primirea sa, Ioan a fost numit de Hristos Domnul fiu al tunetului, caci ca tunetul avea sa se auda în toata lumea şi tot pamantul sa umple.

Acesta umbla după Bunul sau Invatator urmand pasilor Lui, si invatand intelepciunea care iesea din gura Lui. Si era foarte iubit de Hristos, Domnul sau, pentru nerautatea lui cea desavarsita si pentru curatia fecioriei.

Sfantul Apostol a fost de fata la Schimbarea la Fata a Matuitorului impreuna cu Petru și cu fratele sau Iacov.

Chiar şi la cruce şi la moarte, împreună cu dânsa nu s-a depărtat de Cel ce a pătimit pentru noi, Fiul lui Dumnezeu. Caci răstignit fiind Domnul pe Cruce,... vazand pe mama Sa şi pe ucenicul pe care il iubea stand alaturi, a zis mamei Sale: "Femeie, iată fiul tau!" Apoi a zis ucenicului: "Iata mama ta! Şi din ceasul acela ucenicul a luat-o la sine" (Ioan 19, 26-27).

Sfantul Ioan a fost exilat în insula Patmos de către imparatul Domitian intre anii 90-95 și acolo a avut revelatia Cărții Apocalipsei.

Cand avea peste o suta de ani, Sfantul Ioan a luat sapte ucenici in afara Efesului si i-a pus sa sape un mormant în formă de cruce. Apoi, Sfantul Ioan s-a asezat în mormant și ucenicii l-au ingropat acolo de viu. Mai tarziu, cand mormantul sau a fost deschis, trupul Sfantului Ioan nu mai era acolo.

In fiecare an, la 8 mai, din mormantul sau se ridica un praf cu care bolnavii de diferite boli se vindeca.

Sfantul Neagoe Basarab

Sfantul Neagoe Basarab fost domn al Tarii Romanesti intre anii 1512 si 152.

A facut donatii manastirilor ortodoxe din Muntele Athos, Muntele Sinai, Ierusalim, Tara Romaneasca. A fost si autorul uneia dintre cele mai vechi capodopere ale literaturii romanesti, ,,Invataturile lui Neagoe Basarab catre fiul sau Teodosie".

In Biserica romano-catolica pe data de 26 oct - Sf.Cosma, Dmian si Ghedeon

Apostole al lui Hristos Dumnezeu, iubite, grabeste de izbaveste pe poporul cel fara de raspuns, ca te primeste, cand cazi catre Dansul, Cel ce te-a primit cand te-ai razimat pe pieptul Lui. Pe Acesta roaga-L, de Dumnezeu cuvantatorule, ca norul paganilor cel pus asupra noastra sa-l risipeasca, cerandu-ne noua pace și mare mila. Amin!