-

Sf. Cuv. Eufrosina; Sf. Cuv. Pafnutie Egipteanul; Sf. Cuv. Serghie de la Radonej

Pe data de 25 septembrie, în Biserica Ortodoxă, se face pomenirea Cuvioasei Eufrosina. Aceasta a trăit în Alexandria în vremea împăratului Teodosie cel Mic. Acesta a fost rodul stăruinței în rugăciune către Dumnezeu a părinților ei, care i-a binecuvântat cu nașterea de prunci după o vreme îndelungată.  

La vârsta de 12 ani, Eufrosina a rămas orfană de mamă rămânând sub ocrotirea tatălui, Pafnutie. Împlinind vârsta de 18 ani și nevrând să se căsătorească,  Eufrosina a părăsit în taină casa părintească și, îmbrăcând haine bărbătești, a intrat într-o mânăstire de monahi.  

Starețul a primit-o, punând-o sub ascultarea părintelui Agapit. Până la sfârșitul sale vreme de 38 ani, Sfântă Eufrosina avea să trăiască în aceast așezământ monahal, dobândind o viață duhovnicească îmbunătățită, fără ca cineva să cunoască faptul că este femeie. 

Dumnezeu a rânduit în chip minunat că tatăl sfintei, să vina în această mânăstire pentru a primi sfaturi duhovnicești, în vremea când aceasta se apropia de obștescul sfârșit.  

Starețul i-a îndrumat pașii tocmai către cuvioasă, care în tot acest timp, fusese cunoscută ca monahul Smaragd.  

Sfânta recunoscându-și tatăl, care i-a împărtășit  acesteia durerea pentru fiica pierdută în urmă cu atâta timp, cuvioasa l-a îndemnat să nu deznădăjduiască, pentru că își va vedea din nou fiica.  

Sfânta Eufrosina i-a spus atunci tatălui său să revină în mânăstire peste trei zile. 

Când Pafnutie a venit din nou, Sfântă Eufrosina se afla pe patul de moarte. Atunci, sfântă i-a mărturisit că este fiica sa.  

Pafnutie a fost marcat atât de profund de această întâmplare minunată încât, după moartea fiicei sale, a hotărât să îmbrace el însuși haina monahală, trăind în această mânăstire până la sfârșitul vieții.
  

În Biserica romano-catolica pe data de 25 sept. a€“ Sf. Cleofa ucenicul lui Iisus, Sf. Sergiu câl.

Cu ale lor sfinte rugăciuni, Doamne, miluieşte-ne şi ne mântuieşte pe noi. Amin!