-

Sf. Întâia Mare Muceniţă şi întocmai cu Apostolii Tecla; Sf. Cuv. Siluan Atonitul

Pe data de 24 septembrie, în Biserica Ortodoxă, se face pomenirea Sfintei Mucenițe Tecla. Aceasta este prima femeie martiră pentru Hristos. Sfânta Tecla s-a născut în cetatea Iconiu, din părinți păgâni. S-a logodit cu Tamir, un tânăr de neam bun, în timpul în care la Iconiu sosise Sfântul Apostol Pavel, împreună cu Varnava, ca să predice Evanghelia.

Ascultând timp de trei zile și trei nopți cuvântările acestuia, Tecla s-a convertit la creștinism și s-a hotărât să ducă o viață de feciorie.

Mama să, auzind că nu mai dorește să se căsătorească, a bătut-o, a torturat-o și a înfometat-o.

Pentru că nici după aceste chinuri nu a făcut-o să lepede credința în Hristos Dumnezeul nostru, mama sa a dat-o pe mâna judecătorului cetății și a cerut să o ardă în foc. Sfânta a fost aruncată în foc, dar a ieșit nevătămată.

Sfânta Tecla l-a urmat pe Pavel la Antiohia, iar aici un tânăr și-a dorit-o soție. Pentru că a fost refuzat, acesta a acuzat-o în fața conducătorului cetății că este creștină.

A fost aruncată la fiare, dar animalele nu s-au atins de trupul acesteia.

Primind binecuvântarea Sfântului Apostol Pavel, s-a retras într-un loc pustiu, la Maloula, oraș situat la 70 km vest de Damasc, în Siria.

Pentru credința ei, Dumnezeu i-a dat darul vindecării bolnavilor. Vracii din Maloula i-au ridicat pe localnici împotriva ei. Dorind să scape de răutatea acestora, Tecla s-a rugat și în urma rugăciunilor ei, stânca s-a despicat și i-a devenit mormânt.

În Biserica romano-catolică pe data de 24 sept. - Sf. Gerard ep.

Cu ale lor sfinte rugăƒciuni, Doamne, miluiește-ne și ne mântuiește pe noi. Amin!