-

Zămislirea Sf. Prooroc Ioan Botezătorul, Sf. Cuv. Xantipa şi Polixenia

Pe data de 23 septembrie, în Biserica Ortodoxă, se face pomenirea Zămislirii Sfântului Ioan Botezătorul. Sfântul Arhanghel Gavriil i-a vestit lui Zaharia, în timp ce slujea la templu, că soția sa Elisabeta, înaintată în vârstă, va naște un fiu care se va numi Ioan.

Nașterea lui Ioan s-a petrecut cu șase luni înaintea nașterii lui Iisus Hristos Dumnezeul nostru. Prin îngerii Lui, Dumnezeu a vestit nașterea lui Isaac vârstnicei Sara, nașterea lui Samson femeii sterpe a lui Manoe și a lui loan, părinților vârstnici Zaharia și Elisabeta părinții Sf.Ioan Botezătorul.

Sfântul Nicolae Velimirovici spune: "Dacă dorim să știm cum se pot naște copii din părinți sterpi și vârstnici, să nu mergem să-i întrebăm pe oameni, căci nu vor avea ce să ne spună. Faptele despre care se întreabă sunt mai presus de știința naturală. Mai curând să mergem să privim la puterea lui Dumnezeu care le-a făcut pe toate din nimic, care nu a avut nevoie de părinți tineri sau vârstnici ca să-l facă pe Adam. Decât să fim curioși, mai bine să dăm slavă lui Dumnezeu care ne-a descoperit puterea Sa nouă păcătoșilor".

Biserica i-a închinat lui Ioan șase sărbători: zămislirea lui - 23 septembrie; nașterea - 24 iunie; soborul lui - 7 ianuarie; tăierea capului - 29 august; prima și a doua aflare a capului - 24 februarie; a treia aflare a capului său - 25 mai.

Tot în această zi, facem pomenirea:
- Sfinților Mucenici Andrei, Ioan, Petru și Antonie
- Sfintei Mucenițe Raida

În Biserica romano-catolică pe 23 sept. - Pius din Pietrelcina pr., Sf. Zaharia și Elisabeta.

Pomenirea dreptului este cu laude; iar ție destul îți este mărturia Domnului, Înaintemergătorule, că te-ai arătat cu adevărat și decât proorocii mai cinstit, și a boteza în repejuni pe Cel propovăduit te-ai învrednicit. Amin!