-

Sf. Mare Mc. Eustatie şi soţia sa Teopisti cu cei doi fii ai lor: Agapie şi Teopist

Pe data de 20 septembrie, în Biserica Ortodoxă, se face pomenirea Sfântului Eustatie. Acesta a fost general în armata romană pe vremea împăratului Traian (98-117).

Înainte de a primi botezul se numea Placid. Din viața sa aflăm că într-o zi, aflându-se la vânătoare, a gonit un cerb. Prin descoperire dumnezeiască, vede între coarnele cerbului cinstita Cruce a Mântuitorului și aude un glas de la Cruce: ,,Placide, pentru ce Mă prigonești? Eu sunt Hristos, pe Care tu Îl cinstești fără să știi, prin lucrările tale cele bunea€œ.

La puțin timp după această minune, Placid împreună cu soția și copiii săi, s-au botezat. La botez au primit numele de Eustatie, soția lui de Teopista, iar cei doi copii , Agapie și Teopist.

După botez, a mers la locul unde i s-a descoperit Dumnezeu pentru a mulțumi și aude din nou glasul Domnului care îi vestește că va lua moarte muceniceasca.

Se retrage din armată pentru o vreme, dar revine la insistențele împăratului Traian. Acesta dorea să iasă învingător din lupta cu barbarii. Armata romană iese învingătoare avându-l conducător pe Eustatie.

Între timp împăratul Traian a murit, iar noul împărat Adrian, i-a cerut să aducă jertfe idolilor.

Pentru că a refuzat, a fost aruncat la fiare împreună cu familia sa. Pentru că acestea nu le-au făcut niciun rău, au fost aruncați într-un cazan de aramă încins, iar a treia zi, trupurile lor au fost scoase întregi și nearse.

În Biserica romano-catolică pe data de 20 sept. - Sf. Martiri din Coreea.

Apostolilor, Mucenicilor și Proorocilor, Ierarhilor, Cuvioșilor și Dreptilor, care bine ati savarsit lupta si credinta ati pazit, indraznire avand catre Mantuitorul, pe Acela, ca un bun, rugati-L pentru noi, sa mantuiasca, rugamu-va, sufletele noastre. Amin!