-

Sf. Eumenie, episcopul Gortinei; Sf. Mc. Ariadna

Pe data de 18 septembrie, în Biserica Ortodoxă, se face pomenirea Sfântului Eumenie. Acesta a viețuit în secolul al VI lea. Împărţindu-și averea săracilor, s-a călugărit.

Atât de mult s-a umplut sfântul de harul Duhului Sfânt, încât, a strălucit cu o lumină care nu putea fi ascunsă. Era asemeni versetului ,,Nu poate o cetate aflată pe vârf de munte să se ascundă".

Datorită viețuirii sale a fost ales episcopul Gortinei. Propovăduiește Evanghelia la Roma și în Tebaida Egiptului.

Sfântul Eumenie a fost tatăl sărmanilor, bogăția nevoiașilor, mângâierea intristatilor, vindecătorul bolnavilor și făcător de minuni.

În Tebaidă, la o vreme de mare secetă a adus ploaie prin rugăciune; a îmblânzit un șarpe veninos, a scos afară demoni, a vindecat mulțime de bolnavi.

Sfântul Eumenie trecut la cele veșnice în Tebaidă, moaștele sale au ajuns în Grecia, la Raxos, locul său de naștere.

Sfânta Muceniță Ariadna, care este numită și Maria din Frigia.

Această sfântă a trăit pe vremea impaparatilor Adrian și Antonin (între 117 și 139).

Sfânta a fost roaba unui anume Tertulus, ce era mare în cetatea Promises în Frigia. Ariadna pentru că n-a vrut să prăznuiască împreună la nașterea copilului stăpânului sau, în capiștea idolilor, a fost foarte rău chinuită, dar a scăpat. Stăpânul ei căuta să o prindă. Atunci aceasta, apropiindu-se de o piatră, s-a rugat lui

Dumnezeu să o izbăvească.

Din dumnezeiasca voie crăpând piatra, s-a ascuns sfânta într-ânsa, și iar s-a așezat piatra cum a fost. Iar cei ce o căutau au pierit toți, uciși de îngerii ce s-au ivit.

Tot în această zi facem pomenirea:
-Sfântului Mucenic Castor din Alexandria.

În Biserica romano-catolică pe data de 18 sept - Sf.Iosif din Capertino pr.

Cu ale lor sfinte rugăciuni, Doamne, miluiește-ne și ne mântuiește pe noi. Amin!