-

Sf. Mc. Sofia şi fiicele sale Pistis, Elpis şi Agapi

Pe data de 17 septembrie, în Biserica Ortodoxă, se face pomenirea Sf. Mc. Sofia şi a fiicelor sale Pistis, Elpis şi Agapi. Aceste sfinte au trăit în Italia, pe vremea împărăției lui Adrian (117-138).

Aducând pe Pistis, care era de doisprezece ani, și mărturisind ea pe Hristos, au bătut-o cu toiege, și i-au tăiat sânii, din care în loc de sânge a curs lapte, și după alte chinuri, i-au tăiat capul.

După aceea pe Elpis, care era de zece ani, au supus-o de asemenea la felurite chinuri, și la urmă, prin sabie și-a primit și ea moartea.

Tot așa a fost chinuită și Agapis, care avea nouă ani, și la urmă i-au tăiat capul.

Iar maica lor, Sofia, trei zile pe urmă plângând pe mormântul lor, și-a dat sufletul către Dumnezeu.

Tot în această zi, pomenirea Sfintei Mucenițe Agatoclia.

Această sfântă a fost slujnica unui oarecare Nicolae, care era creștin.

Femeia lui, care era pavlichiană, ocară a făcut Agatocliei timp de opt ani, bătând-o peste grumaji cu pietre, gonind-o desculță prin locuri colțuroase, zdrobindu-i coastele cu un ciocan de fier.

Dar, văzând că nu poate să o întoarcă spre voia sa, i-a turnat jeratec peste grumaz, silind-o astfel să părăsească viața aceasta.

Tot în această zi, pomenirea Sfinților Mucenici Maxim, Teodot și Asclipiodota.

Acești sfinți au fost bătuți, li s-au tăiat degetele mâinilor și au fost băgați în temnița întunecată, pentru că mărturiseau pe Hristos. La urmă le-au tăiat capetele.

În Biserica romano-catolică pe data de 17 sept. - Sf. Robert Bellarmin ep.

Cu ale lor sfinte rugăciuni, Doamne Iisuse Hristoase Fiul lui Dimnezeu, miluiește-ne și ne mântuiește pe noi. Amin!