-

Sf. Mare Mc. Eufimia

Pe data de 16 septembrie, în Biserica Ortodoxă, se face pomenirea Sfintei Eufimia. Aceasta s-a născut în Calcedon și a trăit în vremea împăratului Dioclețian, prigonitorul de creștini (284-305).

Tatăl ei, senatorul Filofron și mama sa, erau creștini. Pentru că au refuzat să împlinească porunca proconsului Pricus de a aduce jertfe idolilor, sfânta a fost supusă la multe chinuri.

Când a fost întrebată de ce a sfidat porunca dată de proconsul, Sfânta Eufimia a răspuns: ,,Comanda împăratului și a ta se cuvine să fie împlinită atunci când nu este contrară poruncii lui Dumnezeu. Dar dacă ea este potrivnica poruncii lui Dumnezeu, atunci ea nu numai că nu trebuie împlinită, dar trebuie și combatuta". Pentru aceasta sfânta a fost aruncată într-un cuptor încins, din care a scăpat, dintr-o apă plină de târâtoare otrăvitoare, dar însemnându-se cu semnul sfintei cruci, a ieșit și de aici nevătămată.
Și-a dat sufletul când a fost aruncată la fiarele sălbatice.

Sfântă Eufimia mai este prăznuită pe 11 iulie, când facem pomenire de minunea petrecută la sfintele sale moaște.

Această minune a fost pentru a se descoperi dacă învățătura cu privire la cele două firi din Hristos este adevărată, Sfinții Părinți au scris într-o carte dreaptă credința - în Hristos sunt două firi, unite într-un mod neamestecat, neschimbat, neîmpărțit și nedespărțit și ereticii și-au scris într-o altă carte învățătura lor și le-au pus pe amândouă pe pieptul Sfintei Eufimia.

După puține zile in care cei 650 de părinți, au ținut post și s-au rugat, împăratul împreună cu sinodul s-au dus la cinstitul mormânt al Sfintei Eufimia și desfăcând pecetea împărătească, când au deschis mormântul au văzut, scrisoarea celor dreptcredincioși stând în dreapta sfinte, iar scrisoarea celor raucredinciosi zăcând la piceoarele ei.

Atunci toți s-au umplut de bucurie negrăită și au dat slavă lui Dumnezeu.

Moaștele Sfintei Eufimia pot fi venerate în Catedrala patriarhală ,,Sfântul Gheorghe" din Fanar.

În Biserica romano-catolică pe data de 16 sept. - Sf. Corneliu, Ciprian și Ludmila.

Cu ale lor sfinte rugăciuni, Doamne Iisuse Hristoase Fiul lui Dimnezeu, miluiește-ne și ne mântuiește pe noi. Amin!