-

Înălțarea Sfintei Cruci (Post)

Pe data de 14 septembrie, în Biserica Ortodoxă, se face pomenirea Înălțarea Sfintei Cruci este cea mai veche sărbătoare închinată cinstirii lemnului sfânt.

În această zi sărbătorim amintirea a două evenimente deosebite din istoria Sfintei Cruci: Aflarea Crucii pe care a fost răstignit Mântuitorul și înălțarea ei solemnă în fața poporului de către episcopul Macarie al Ierusalimului, în ziua de 14 septembrie din anul 335.

Aducerea Sfintei Cruci de la perșii păgâni, în anul 629, în vremea împăratului bizantin Heraclius, care a depus-o cu mare cinste în biserica Sfântului Mormânt numită și a Sfintei Cruci, din Ierusalim.

Sfânta Cruce a fost aflată din porunca Sfintei împărătese Elena, mama Sfântului Împărat Constantin cel Mare.

Datorită acesteia s-au găsit pe Golgota trei cruci. Pentru a afla care a fost crucea pe care a fost răstignit Mântuitorul și care sunt crucile tâlharilor răstigniți odată cu El, patriarhul Macarie le-a spus să atingă pe rând crucile de o femeie moartă. Femeia a înviat în momentul în care a fost atinsă de cea de-a treia cruce, cea pe care a fost răstignit Hristos Dumnezeul nostru.

După această minune, Patriarhul a poruncit înălțarea Sfintei Cruci la un loc înalt, de unde să o poată vedea tot poporul.

Când împăratul persan Hosroe a cucerit Ierusalimul, a luat cu el Crucea Domnului în Persia.

Sfânta Cruce a rămas aici timp de paisprezece ani, până când a fost învins de împăratul Heraclie, care a dus sfânta cruce în Ierusalim.
Înălțarea Sfintei Cruci se serbează cu post, pentru că ea ne aduce aminte de patimile și moartea Mântuitorului.

În Biserica romano-catolică pe data de 14 sept. - Înălțarea Sfintei Cruci.

Mântuiește, Doamne, poporul Tău și binecuvîntează moștenirea Ta; biruința binecredinciosilor creștini asupra celui potrivnic dăruiește și cu Crucea Ta păzește pe poporul Tău. Amin!