-

Sf. Mc. Minodora, Mitrodora şi Nimfodora

Pe data de 10 septembrie, în Biserica Ortodoxă, se face pomenirea celor trei Sf. Mc. Minodora, Mitrodora şi Nimfodora. Sfintele mucenițe au trăit în vremea împăratului Galeriu Maximian (305-311), în Bitinia. 

Aceste mucenitie au fost surori și s-au retras într-o pustie pentru a se închina deplin lui Hristos Dumnezeul nostru. Datorită viețuirii lor, au primit darul facerii de minuni. Astfel, credincioșii primeau de la ele vindecare pentru diverse neputințe. 

Fronton, conducătorul cetății, auzind de faptele lor minunate, le-a chemat spre a fi judecate. Văzând cât de frumoase erau acestea, le-a spus că le va duce la curtea imperială ca să le mărite cu nobili. 

Când a văzut că este refuzat, a torturat-o până la moarte pe Minodora, iar pe surorile ei le-a aruncat în temniță.  

După moartea acesteia le-a cerut celor două surori să jertfească idolilor. Mitrodora și Nimfodora s-au întărit și mai mult în credința lor, când au văzut trupul lipsit de viață al Minodorei. Pentru că nu au lepădat credința în Hristos, au fost și ele ucise.  

După moartea lor, s-a pogorât foc din cer care a adus moartea lui Fronton și a torționarilor acestora. 

Tot astăzi, facem pomenirea:
 - Sfântului Mucenic Varipsava;
 - Sfintei Pulheria, împărăteasa;
 - Sfinților Apostoli Apelie, Luca și Clement;
 - Sfântului Petru Mărturisitorul, mitropolitul Niceei.  
  

În Biserica romano-catolică pe 10 septembrie - Sf. Nicolae din Tolentino pr.
  

Mântuiește, Doamne, poporul Tău și binecuvîntează moștenirea Ta. Biruința drept-credincioșilor creștini asupra celor potrivnici dăruiește și cu Crucea Ta păzește pe poporul Tău. Amin!