-

Drepţilor Părinţi Ioachim şi Ana, Sf. Cuv. Onufrie de la Vorona şi Chiriac de la Tazlau

Pe data de 09 septembrie, în Biserica Ortodoxă, se face pomenirea Sfinților Ioachim și Ana, părinții Maicii Domnului. Sfântul Ioachim se trăgea din neamul lui David iar Sfânta Ana a fost fiica preotului Matan.

Acest preot a avut trei fiice: Maria, care a născut-o pe Salomeea; Elisabeta, mama Sfântului Ioan Botezătorul și pe Ana, cea care a născut-o pe Fecioara Maria.

Datorită lipsei copiilor îi făcea pe Ioachim și Ana să fie priviți ca fiind blestemați, pentru că în societatea iudaică din acele vremuri, familiile sterpe fiind socotite că nu avea binecuvântare dumnezeiască.

După rugăciuni îndelungi, a Sfinților Parint Ioachim și Ana, Ioachim rugându-se în munte iar Sf. Ana la casa sa, Dumnezeu le-a dăruit o pruncă pe Fecioara Maria.

Ținând seama că Biserica a mărturisit totdeauna că Fecioara Maria este Născătoare de Dumnezeu, căci Cel ce S-a născut din ea nu e o persoană omenească deosebită de cea dumnezeiască, ci Însuși Fiul lui Dumnezeu, putem afirma fără reținere că Ioachim și Ana sunt bunicii lui Hristos Dumnezeul nostrum.

Sfântul Ioachim a trecut la cele veșnice la vârsta de 80 de ani, iar Sfânta Ana a murit în vârsta de 70 de ani, la doi ani după Sfântul Ioachim.

În Biserica romano-catolică pe 09 sept. - Sf. Petru Claver pr.

Pomenirea drepților Tăi, Doamne, prăznuind, pentru dânșii, rugamu-ne Ție, mantuiste sufletele noastre. Amin!