-

Naşterea Maicii Domnului

Pe data de 08 septembrie, în Biserica Ortodoxă, se face pomenirea Naşterii Maicii Domnului. Acesta este primul praznic din Anul bisericesc, care începe la 1 septembrie. Fecioara Maria s-a născut din părinți foarte înaintați în vârstă, Ioachim și Ana, ca rod al rugăciunii lor.

Tatăl Sfintei Fecioare, Ioachim, se trăgea din neam împaratesc. Tatăl Sfintei Fecioare, Ioachim și mama sa Ana cu toate că erau bogați și iubitori de Dumnezeu erau sterpi și defăimați pentru acest lucru.

De aceea mâhnindu-se la inimă, el în munte, iar femeia lui Ana în grădină, se rugau cu lacrimi lui Dumnezeu, Care ascultându-i, le-a dat rod sfânt pântecelui, pe Preasfânta Născătoare de Dumnezeu.

Iar Sfântă Ana se trăgea din Matan al douăzeci și treilea din neamul lui David și al lui Solomon; acesta a luat pe Maria din neamul lui Iuda, și a năƒscut pe Iacov tatăl lui Iosif teslarul, și trei fete: pe Maria, Sovi și pe Ana. Maria a născut pe Salomi moașa; Sovi a născut pe Elisabeta, iar Ana a născut pe Născătoarea de Dumnezeu.

Deci Preasfânta este nepoata lui Matan și a Mariei femeia sa. Iar Elisabeta și Salomi erau nepoate ale Anei de surori, și verișoare cu Născătoarea de Dumnezeu.

Sărbătoarea Nașterii Maicii Domnului este prezentă și la copți și la sirieni, separați de Biserica Ortodoxă după al patrulea sinod ecumenic, ceea ce denotă că începutul acestei sărbători, trebuie pus între sinodul trei ecumenic (431) și sinodul al patrulea (451).

Această sărbătoare a fost adoptată în Apus în vremea papei Serghie I (687-701).

Condacul și Icosul acestui praznic au fost alcătuite de Sfântul Roman Melodul în secolul al VI lea.

Canonul care se cânta la slujba Utreniei a fost compus de Sfântul Ioan Damaschin.

În Biserica romano-catolică pe data de 08 sept - Nașterea Sf. Fc. Maria, Sf. Toma de Villanova ep.

Nașterea ta, de Dumnezeu Născătoare Fecioară, bucurie a vestit la toată lumea că din tine a răsărit Soarele dreptății, Hristos Dumnezeul nostru și dezlegând blestemul a dat binecuvântare și stricând moartea, ne-a dăruit nouă viață veșnică. Amin!