-

Înainte-prăznuirea Naşterii Maicii Domnului; Sf. Mc Sozont; Sf. Cuv. Simeon şi Anfilohie de la Pangarati

Pe data de 07 septembrie, în Biserica Ortodoxă, se face pomenirea Sfântului Cuvios Simeon. Acesta s-a născut la începutul secolului al XV lea, într-un sat din apropierea orașului Piatra Neamț.

Alege să se retragă împreună cu doi ucenici în anul 1432 în pustie, la 5 km de Mănăstirea Bistrița. Primește de la Sfântul Voievod Ștefan cel Mare bani și ajutor să ridice o biserică în cinstea Sfântului Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir.

Biserica va fi sfințită de Mitropolitul Teoctist I. La această slujbă a avut loc și hirotonirea întru preot a lui Siomen, devenind primul întemeietor și egumen al Mănăstirii Pangarati.

Din cauza invaziei otomane, Cuviosul Simeon este nevoit să plece în Transilvania. Se stabilește la Mănăstirea Casiva, unde va avea loc și trecerea sa la cele veșnice în anul 1476.

Sfântul Cuvios Amfilohie de la Pangarati

Acesta s-a născut în anul 1487. De tânăr a intrat în obștea de la Pangarati. Va ajunge să conducă obștea mănăstirii vreme de 56 de ani.
În urma unei descoperiri dumnezeiești, domnitorul Alexandru Lăpușneanu zidește la Pangarati o nouă biserică, în locul celei vechi de lemn, care fusese arsă de turci.

Aceasta va fi sfințită în anul 1560 de Mitropolitul Grigorie al Moldovei.
Sfântul Cuvios Amfilohie cunoscând vremea trecerii la cele veșnice, se retrage în anul 1566 la Mănăstirea Moldovița, unde se va mai osteni timp de patru ani.

Sfântul Sozont
Acesta s-a născut în Licaonia (Asia Mică), în timpul domniei lui Dioclețian (284-305).
A fost pastor de oi și s-a învrednicit să-și vadă sfârșitul ca mucenic pentru Hristos, într-o vedenie.

În vremea sa, se afla la Pompeiopolis (în Cilicia) un idol din aur și argint, la care se închinau păgânii. Sozont a intrat în cetatea în care se află acest idol, a rupt mână idolului, a făcut-o bucăți și a împărțit-o săracilor.

Ca să împiedice arestarea pe nedrept a nevinovatilor, Sozont s-a predat magistratului, mărturisindu-i că este creștin și că el a tăiat mână idolului.
După supunerea la multe chinuri, a fost aruncat în foc, iar aici și-a dat sufletul în mâinile lui Dumnezeu.

In Biserica romano-catolica pe data de 07 sept. - Duminica a 23-a de peste an, Sf. Regina fec.

Cu ale lor sfinte rugaciuni, Doamne Iisuse Hristoase Fiul lui Dimnezeu, miluieste-ne şi ne mantuieste pe noi. Amin!