-

Pomenirea minunii Sf. Arhanghel Mihail în Colose

Pe data de 06 septembrie, în Biserica Ortodoxă, potrivit tradiției, Sfântul Apostol Ioan însoțit de Filip a predicat Evanghelia la Heretop, aproape de cetatea Colose. El a privit către acest loc și a prorocit că din el va țâșni un izvor cu ape vindecătoare și că va fi cercetat de Sfântul Arhanghel Mihail.

La puțin timp prorocia s-a împlinit, iar la el veneau din toate părțile persoane pentru a primi vindecare de diverse boli. Unui păgân din Laodiceea i s-a arătat Sfântul Mihail și i-a spus să-și ia fiica lipsită de puterea de a vorbi și să vină la acel izvor pentru a primi vindecare.

După ce fata a băut din acea apă, a început să vorbească. Tatăl fetei, în semn de recunoștință a zidit acolo o biseria închinată Arhanghelului Mihail.

Păgânii, văzând că mulți se botează în acea biserică, au dorit să schimbe cursul acelui izvor peste ea.

Arhanghelul Mihail i s-a descoperit lui Arhip și l-a încurajat pe acesta să lovească cu toiagul în stâncă, pentru a face loc apei să treacă prin ea.
Din acel moment locul s-a numit "Hones", adică "mistuire", pentru că acolo apele se mistuie în piatră.

Tot în această zi, facem pomenirea:
- Pătimirii Sfinților Mucenici Zinon și Romil;
- Celor 1.104 ostași;
- Sfintei Calodoti.

În Biserica romano-catoloca pe data de 06 sept. - Sf. Zaharia, profetul.

Mai-mare voievodule al ostilor ceresti, Mihaile, rugamu-te pe tine noi, nevrednicii, ca sa ne acoperi pe noi cu rugaciunile tale și cu acoperamantul aripilor maririi tale celei netrupești. Pazeste-ne pe noi cei ce cadem cu deadinsul și strigăm: Mantuieste-ne pe noi din nevoi, ca un mai-mare peste cetele puterilor celor de sus. Amin!