Arcadie, fiul imparatului Teodosie cel Mare (379-395), aduce Cinstitul Brau la Constantinopol in 395.
In sec. al X-lea, in urma vindecarii sale miraculoase, imparateasa Zoe, sotia lui Leon cel Intelept, a brodat Braul cu fir de aur si l-a reasezat in racla daruita de imparatul Arcadie. Evenimentul reasezarii Braului in racla este pomenit, in calendarul ortodox, la 31 august.
In secolul XIV, cneazul sarb Lazar I (1372-1389) daruieste Braul manastirii Vatoped din Muntele Athos. Dupa cercetarile altora, acest Brau a fost daruit manastirii de imparatul bizantin Ioan Cantacuzino (1347-1355).
Intre anii 1512 si 1520, domnitorul Tarii Romanesti, Neagoe Basarab, a innoit incinta manastirii Vatoped si a construit un paraclis cu hramul ,,Braul Maicii Domnului".
Racla de argint in care se pastreaza Braul la manastirea Vatoped a fost confectionata in secolul al XVIII-lea in Tara Romaneasca. Este vorba de fapt numai despre o parte din Brau, pentru ca alte doua parti ale acestuia au fost daruite in anul 1522 manastirii de maici Kato Xenias, situata la 50 km de Volos -Grecia.
Braul Maicii Domnului a vindecat nenumarati bolnavi, in special de cancer, si a ajutat sa nasca femei care nu puteau avea copii. Tamaduirea acestora s-a produs prin purtarea in jurul braului a unei panglici care a fost atinsa de racla in care se pastreaza Braul Maicii Domnului. De asemenea, Cinstitul Brau a facut sa inceteze diferite epidemii.
In Biserica romano-catolica pe data de 31 aug. – Sf. Raimund Nonnatus, Nicodim, Iosif din Arimateea
Cuvine-se cu adevarat sa te fericim, Nascatoare de Dumnezeu, cea puru¬rea fe¬ricita și prea nevinovata și Maica Dumne¬zeului nostru. Ceea ce esti mai cinstita heruvimii și mai marita fara de ase¬manare decat serafimii, ca¬re fara stri¬ca¬ciune pe Dumnezeu Cu¬vantul ai nascut, pe tine, cea cu ade¬vărat Nas¬catoare de Dumnezeu, te marim decat. Amin!