-

Sf. Cuv. Moise Etiopianul; Dreptul Iezechia

Pe data de 28 august, în Biserica Ortodoxă, se face pomenirea Sfantului Cuvios Moise Etipoianul – Arapul (cel din talhari). Acesta a fost de neam etiopian, a fost slujitorul unui politician, dar din cauza nedreptatilor sale, a fost alungat.

fantul Moise s-a alaturat unei cete de talhari si cu timpul a ajuns conducatorul acesteia. Dupa o vreme, cuprins de o mustrare de constiinta pentru relele savarsite, paraseste ceata de talhari si se retrage intr-o manastire.

Aici isi va plange pacatele savarsite, dar va lupta multa vreme cu demonii desfranarii care aduceau asupra lui ganduri necurate si pofte ispititoare.

Atat de aprinsa a fost lupta sa cu acesti demoni, incat le-a spus fratilor sai: ,,Atata suparare am suferit de la razboiul poftei trupesti, incat putin de n-am cazut din fagaduinta monahiceasca".

Dupa sase ani de cumplit razboi cu demonii, s-a vindecat in chip minunat de toate inchipuirile, cugetele si gandurile de curvie pe care i le semana in suflet diavolul.

Sfantul Moise Etiopianul a fost sfintit preot la batranete, si-a prevazut si ceasul si felul mortii. Intr-o zi el le-a zis ucenicilor lui sa fuga ca sa-si scape vietile, deoarece manastirea avea sa fie atacata de necredinciosi.

Cand ucenicii i-au cerut sa vina cu ei, ca sa scape impreuna, Avva Moise le-a zis ca el a fost talhar mai demult, si se cuvine ca acum sa-si ia plata pentru relele lui, dupa cuvantul: ,,Toti cei ce scot sabia de sabie vor pieri" (Matei 25: 52).

Asadar, Avva Moise a ramas in manastire impreuna cu sase frati care nu au voit sa il lase singur, si au venit talharii si i-au ucis pe toti sapte.

Asa a trecut la cele vesnice Moise Etiopianul, la varsta de 75 de ani.

Dreptului Iezechia
Dreptul Iezechia (721-691 i.Hr.) era fiul regelui necredincios Ahaz. Viata Dreptului Iezechia e descrisa in Vechiul Testament, 4 Regi 18-20.
Iezechia a devenit rege al regatului Iuda la virsta de douazeci si cinci de ani si a domnit la Ierusalim timp de 29 de ani.

Rugaciunea sa era inflacarata cind implora ajutorul lui Dumnezeu. Dar si mai fierbinti erau rugaciunile sale de multumire.

In Biserica romano-catolica pe data de 28 aug. – Sf. Augustin, Sf. Florentina

Cu curgerile lacrimilor tale ai lucrat pustiul cel neroditor si cu suspinurile cele dintru adanc ai facut ostenelile tale insutit roditoare. Parintele nostrum Moise, roaga-te lui Hristos Dumnezeu ca sa mantuiasca sufletele noastre. Amin!