-

Aducerea moastelor Sf. Ap. Bartolomeu, Sf. Ap. Tit

Pe data de 25 august, în Biserica Ortodoxă, se face pomenirea Sfantului Apostol Bartolomeu. Acesta este unul din cei doisprezece Apostoli. Impreuna cu Sfantul Apostol Filip si Mariami, sora acestuia, au fost prezenti in cetatile din Siria si Asia de Sus, vestind invatatura lui Hristos Dumnezeul nostru.

Mai tarziu va ajunge in Arabia, Persia, India si apoi in Armenia, locul in care va fi ucis. Sfintele sale moastele sale au fost asezate intr-o racla si au adus multe tamaduiri. Datorita minunilor care se petreceau la mormantul acestuia, paganii au aruncat in mare racla in care se aflau moastele Sfantului Bartolomeu.

Ele au ajuns in Liparia, unde, episcopul Agaton insotit de cler si popor, le-a asezat intr-o biserica inchinata Sfantului Bartolomeu. Aici au ramas pana in vremea imparatului Teofil.

Din cauza atacurilor venite din partea musulmanilor, moastele sale au fost duse in cetatea Venend.

Sfântului Apostol Tit, episcopul Gortinei din Creta

Acesta se tragea din neamul lui Min, împaratul Cretei. Tit, înca din copilarie, a aratat multa nevointa spre invatatura cea laudata a elinilor. Fiind el de 20 de ani, a auzit un glas ce-i venea de sus, care zicea: "Tit, trebuie sa iesi din cele de aici, sa-ti mântuiesti sufletul, ca nu-ti va folosi învatatura aceasta".

Dupa un an de la aceasta aratare i s-a poruncit prin vedenie, ca sa citeasca cartile evreilor.

Intre timp antipatul Cretei, care era unchi al Sfantului Tit, auzind de mantuitoarea Nastere a Domnului Hristos si de minunile ce a facut în Ierusalim si intr-alte locuri, a trimis pe Tit la Ierusalim, caci era iscusit a auzi si a spune si a povesti cele vazute.

Deci mergand acolo, si vazand si închinandu-se Stapanului Hristos, a ramas în Ierusalim unde a vazut minunile lui Hristos, dar a vazut si mântuitoarele Lui Patimi, ingroparea si Învierea si dumnezeiasca Sa înaltare, apoi Pogorarea Preasfântului Duh asupra Sfintilor Apostoli.

Si crezand el s-a numarat cu cei 120 si cu cei 3000 ce au crezut în Domnul prin invatatura Apostolului Petru.

Dupa aceea a fost hirotonit si trimis cu Pavel sa invete si sa hirotoneasca pe cei ce i-ar socoti Pavel ca a fi iscusiti. Propovanduind pretutindeni cuvantul lui Dumnezeu cu Ap. Pavel, pana ce Pavel a fost omorat de Neron, iar dupa aceea s-a intors în Creta.

Aici hirotonind episcopi si preoti si stralucind apostoleste, a raposat în Domnul.

In Biserica romano-catolica pe data de 25 aug. – Sf. Ludovic reg.; Sf. Iosif de Calasanz pr.

Cu ale lor sfinte rugaciuni, Doamne Iisuse Hristoase Fiul lui Dimnezeu, miluieste-ne şi ne mantuieste pe noi. Amin!