-

Sf. Sfintit Mc. Eutihie si Cosma Etolul; Sf. Mc Tation; Duminica a 11-a dupa Rusalii

Pe data de 24 august, în Biserica Ortodoxă, se face pomenirea Sfantului Mucenic Eutihie. Acesta a fost ucenicul Sfantului Ioan Evanghelistul si al Sfantului Apostol Pavel.

A fost sfintit ca Apostol misionar, a vestit cu mult curaj credinta in Hristos Dumnezeul nostrum, distrugand multe temple pagane.

In timpul calatoriilor sale misionare, a fost insotit neincetat de un inger. Acesta il intarea si ii vestea cele ce avea sa i se intample. Tot acest inger il hraneste in chip minunat in vremea in care se afla in temnita.

Sfantul a fost aruncat in foc si la fiare, dar a iesit nevatamat prin purtarea de grija a lui Dumnezeu. Pentru ca nu a lepadat credinta in Hristos, a fost omorat cu sabia.

Sunt persoane care afirma ca Eutihie ar fi fost cel despre care se face pomenire in Faptele Apostolilor cap 3 -,,Un tanar oarecare, anume Eutihie, sezand la fereastra, ametit de somn, a cazut din acea casa de la randul al treilea si murind, a fost inviat de Sfantul Apostol Pavel".

Pentru a nu fi partasi confuziei, amintim ca cel care a cazut era din Troada, pe cand Sfantul Mucenic Eutihie pe care il cinstim astazi, era din Sevastopol. Iar trecerea acestora la cele vesnice este diferita: cel pomenit in Faptele Apostolilor a murit in Spania, in vreme ce Sfantul Mucenic Eutihie a sfarsit in Efes, prin taiere cu sabia.

Sursa: crestinortodox

Tot astazi, facem pomenirea:
- Sfantului Cuvios Gheorghe din Limnos;
- Sfantului Dionisie din insula Zachintos.

In Biserica romano-catolica pe data de 24 aug. – Duminic a 21-a de peste an si a Sf. Bartolomeu ap.

Cu ale lor sfinte rugaciuni, Doamne Iisuse Hristoase Fiul lui Dimnezeu, miluieste-ne şi ne mantuieste pe noi. Amin!