-

Odovania praznicului Adormirii Maicii Domnului; Sf. Mc. Lup

Pe data de 23 august, în Biserica Ortodoxă, se face pomenirea Sfantului Lup. Acesta a fost servitorul Sfantului Mare Mucenic Dimitrie din Tesalonic. Dupa uciderea Sfantului Dimitrie, Lup a inmuiat marginea vesmantului in sangele lui si i-a luat inelul. Cu acest Sfantul Lup a savarsit multe minuni.

Din porunca imparatului Maximian, sfantul este prins si torturat. Dupa multe chinuri, Sfantul Lup a fost ucis cu sabia.

Tot in aceasta zi, pomenirea Sfantului Sfintitului Mucenic Irineu, episcopul Lugdunului (Lyon).

Acesta s-a nascut in Asia Mica în jurul anului 140. In prima parte a tineretii sale, urmase la Smirna învatatura batranului episcop Sfantul Policarp, care continua traditia sfantului apostol Ioan.

Irineu deveni Preot al Bisericii de la Lyon în Galia (Franta), în perioada persecutiilor lui Marcus Aurelius în jurul lui 177. In calitate de prezbiter (acest termen corespundea pe atunci functiei de Preot si a celei de Episcop, de aceea unii presupun ca Irineu era in vremea aceea deja episcop de Vienne, si ca apoi a primit însarcinarea cu Biserica din Lyon).

Ca episcop al acestei Biserici a fost insarcinat sa duca Papei Elefterie la Roma admirabila scrisoare pe care Sfintii Mucenici din Lyon o adresau Crestinilor din Asia si din Frigia, descriind maritele lor lupte pentru a respinge secta eretica a lui Montan.

Revenit la Lyon, Irineu a succedat Sfantului Pothin, care tocmai fusese ucis în chinuri.

Ca episcope el isi consacra de-acum viata marturiei acestui adevar, asemeni Mucenicilor.

Irineu stralucea în special în lupta împotriva ereziilor, printre care împotriva ,,gnozei cu nume-mincinos". Lucrarea sa este mai cunoscuta sub titlul ,, Impotriva Ereziilor ".)

Spunea Sfantul Irineu in lucrarea sa ,,Nu se poate trai fara Viata, si nu exista viata decât prin comuniunea cu Dumnezeu, iar aceasta participare întru Dumnezeu consta în a-L vedea pe Dumnezeu si a se bucura de blândetea Sa.... Caci slava lui Dumnezeu este omul viu iar viata omului este viziunea lui Dumnezeu".

Unele din ideile majore ale Sf. Irineu se regasesc la Sfintii Grigorie Teologul, Grigorie de Nisa, Maxim Marturisitorul, Ioan Damaschin.

Sfantul Irineu poate fi deci considerat pe buna dreptate ca unul din Teologii cei mai importanti ai perioadei ce a precedat Sinodul de la Niceea.

In Biserica romano-catolica pe data de 23 aug –Sf. Roza de Lima, Sf. Flavian ep.

Cu ale lor sfinte rugaciuni, Doamne Iisuse Hristoase Fiul lui Dimnezeu, miluieste-ne şi ne mantuieste pe noi. Amin!