-

Sf. Sfinţit Mc. Vavila, episcopul Antiohiei; Sf. Prooroc Moise; Sf. Petroniu

Pe data de 04 septembrie, în Biserica Ortodoxă, se face pomenirea Profetului Moise. Acesta s-a născut în Egipt. Profetul Moise este omul prin care Dumnezeu a vorbit poporului ales şi tuturor oamenilor, vestindu-le voia Să.

Marelui Moise îi datorăm primele cinci cărţi ale Bibliei. Din paginile Scripturii ştim că s-a născut în Egipt şi că era din neamul lui Levi. A trăit între secolele XIV –XIII înainte de Hristos Dumnezeul nostrum, conform cronologiilor întocmite.

În vremea naşterii sale, evreii erau aspru prigoniţi de către Faraon, care vedea în ei un mare pericol, pe care dorea să-l stârpească, omorând pruncii de parte bărbătească din familiile evreilor.

Mama lui Moise, dorind să-şi scape pruncul, l-a lăsat pe apa Nilului, într-un coş, aproape de locul unde se scălda fiica faraonului.

Aşa a ajuns acesta să fie adoptat în familia faraonului, primind o educaţie şi o creştere aleasă.

Însuşi numele său este de origine egipteană, însemnând "scos (salvat) din apă".

În urma unei întâmplări tragice, Moise ajunge un om simplu, un anonim refugiat în deşertul Arabiei.

De aici a fost chemat de Dumnezeu ,,Cel ce este" (YAHVE) la cea mai sfântă misiune, aceea de trimis al lui Dumnezeu în mijlocul oamenilor, al poporului ales Israel, pe care l-a scos din robia egipteană, conducându-l vreme de 40 de ani prin deşert, pănă la pământul făgăduinţei – Canaanul, pe care aveau să-l stăpânească evreii până în ziua de azi.

În tradiţia biblică, Moise va rămâne pentru totdeauna văzătorul de Dumnezeu şi dătătorul Legii Vechiului Testament. Decalogului – pietrele de temelie ale credinţei, în care se rezumă tot ceea ce omul trebuie să ştie şi să facă pentru a urma calea lui Dumnezeu spre mântuire. Cele 10 porunci dumnezeieşti.

Moise a murit la o vârstă înaintată de peste 120 de ani, inainte de venirea lui Hristos Dumnezeul nostru cu 1485 de ani.

În Biserica româno-catolică pe dată de 04 sept. – Sf. Rozalia fc. , Sf. Moise profetul.

Prăznuind pomenirea proorocului Tău Moise, Doamne, printr-insul Te rugăm, mântuieşte sufletele noastre. Amin!