-

Sf. Mc. Mamant; Sf. Ioan postitorul patriarhul Constantinopolului

Pe data de 02 septembrie, în Biserica Ortodoxă, se face pomenirea Sfântului Mucenic Mamant. Acesta s-a născut în Paflagonia (Asia Mică), din părinți creștini. Theodot și Rufina, părinții acestuia, pentru că nu au lepădat credința în Hristos Dumnezeul nostrum, au fost întemnițați.

Astfel, sfântul s-a născut în închisoare. Tatăl sau moare înainte ca acesta să se nască, iar mama sa a trecut la cele veșnice după ce l-a născut. Un înger i se descoperă unei femei creștine, Amina, și îi poruncește să meargă la temniță și să-l ia pe Mamant.

Acesta nu a grăit până la vârstă de cinci ani, iar când a împlinit această vârstă, primul cuvânt pe care l-a rostit a fost "Mama". Din acest motiv Amina, i-a pus numele Mamant (mamă).

În vremea lui Aurelian prigonitorul de creștini, nu au fost iertați nici copiii. Astfel, Mamant la vârsta de cincisprezece ani ajunge înaintea împăratului și i se cere să renunțe la credința în Hristos.

Mamant refuză și este supus la multe chinuri: biciuire, ardere cu făclii, ca în cele din urmă să fie aruncat în mare.

Un înger al Domnului l-a scos din mare și l-a dus pe un munte de lângă Cezareea.

Descoperit de persecutori, este adus din nou la judecată și ucis.

Sfantul Ioan Postitorul, patriarhul Constantinopolului (582-595)

S-a născut în Constantinopol si a trait pe vremea imparatului lui Iustin II (565-578), a fost lucrător de aur, om evlavios şi iubitor de saraci si straini.
Acesta a primit pe un monah anume Eusebie, ce venea din Palestina, apoi a cunoscut pe Sfantul Eutihie scolasticul şi arhiereul lui Dumnezeu, care l-a sfatuit să se tunda ca fiind vrednic sa intre în randul clericilor.

Dupa adormirea patriarhului Eutihie, desi nu voia, s-a dat pe sine de a fost hirotonit patriarh al Constantinopolului.
Petrecand cu viata cinstita prin toata fapta buna pana la sfarsit. La înfranare atat se nevoia, încat n-a baut apa sase luni, numai miezul unei laptuci i-a fost şi mancare şi bautura, sau puţintel pepene ori struguri sau smochine, schimbandu-le.

In treisprezece ani si jumatate ai arhieriei sale, somnul lui era, sezand cu pieptul lipit de genunchii sai.
Raposand sfantul cu pace, şi mergand preamaritul Nil eparhul să-l sarute, l-a sarutat şi sfantul pe el, vazand toti si mirandu-se.

In Biserica romano-catolica pe data de 02 sept. – Fer. Ingrid calugarul.

Cu ale lor sfinte rugaciuni, Doamne Iisuse Hristoase Fiul lui Dimnezeu, miluieste-ne şi ne mantuieste pe noi. Amin!