-

Sfântul Apostol Tadeu, Sfânta Muceniță Vasa cu fii săi

Pe data de 21 august, în Biserica Ortodoxă, se face pomenirea Sfântului Apostol Tadeu. Acesta a făcut parte din cei șaptezeci de Apostoli. Acesta a primit botezul de la Sfântul Ioan Botezătorul. Ajunge în Edesa, locul său de naștere, după Învierea și Înălțarea Domnului. Aici îi va dărui lui Avgar, după făgăduința Mântuitorului, Sfânta Mahramă.

Avgar, sărutând acest chip nefăcut de mână omenească, s-a vindecat de lepră, apoi a primit botezul.

În urma acestei minunate vindecări, poporul a lepădat credința în idoli și s-a botezat. Așa s-a luminat cu Hristos, toată cetatea Edesei.

Sfântul Apostl Tadeu a predicat Evanghelia în Siria și Fenicia. A trecut la cele veșnice în Berit, cetate din Fenicia. În anul 377, iar moaștele sale au fost aduse în Constantinopol.

Tot în aceasta zi, pomenirea Sfintei Mucenite Vasa, împreuna cu copiii ei: Teognie, Agapie si Pistos.

Aceasta mucenita a trait în zilele împaratului Maximian (305-311), si era din cetatea Edesa.

Insotindu-se cu un popa idolesc, anume Valerie, a nascut trei copii cu dansul, pe care i-a crescut în dreapta credinta, pentru ca ea era crestina.

Fiind parata de insusi barbatul sau, a stat de fata cu copilasii ei înaintea Antipatului Vicarie, si marturisind ca este crestina, au luat-o si au inchis-o in temnita cu cei doi copii mai mici.

Pe Teognie, fiul ei cel mai mare, l-au spanzurat. Apoi au adus pe Agapie, al doilea fiu al ei, si l-au batut cumplit, dupa aceea i-au despuiat pielea capului pana la piept. Cand il despuiau, zicea nevoitorul: "Nu este lucru mai dulce decat a patimi cineva pentru Hristos".

Dupa aceasta au adus si pe al treilea fiu ce-l chema Pistos si marturisind credinta în Hristos, si fiind supus la felurite chinuri, cei trei au primit moarte muceniceasca prin taierea capetelor.

De chinuri li s-au taiat la toti trei fratii capetele.

Mama lor lor Vasa, atunci se afla în temnita fara mancare. Apoi a fost trimisa la consularul Cizicului si obligata sa aduca jertfe la idoli.

Nevrand sa faca acest lucru i s-a taiat si ei capul, dandu-si sufletul în mana lui Dumnezeu.

In Biserica romano-catolica pe data de 21 aug. – Sf. Pius al X-lea.

Cu ale lor sfinte rugaciuni, Doamne Iisuse Hristoase Fiul lui Dimnezeu, miluieste-ne şi ne mantuieste pe noi. Amin!