-

Sfântul Mucenic Andrei Stratilat

Pe data de 19 august, în Biserica Ortodoxă, se face pomenirea Sfântului Andrei Stratilat. Acesta a fost ofițer în armata imperială a Romei, în vremea împăratului Maximian. A fost ridicat la rangul de "Stratilat" de general.

În anul 305, este nevoit să lupte împotriva perșilor. Atât el cât și cei de sub comanda să, se vor ruga lui Hristos Dumnezeul nostrum, să-i ajute să iasă biruitori. Datorită rugăciunii lor, armata persană a fost înfrântă.

Când Andrei Stratilat a intrat biruitor în Antiohia, a fost denunțat că este creștin. Pentru că a mărturisit credința să în Hristos, a fost supus la multe chinuri.

Datorită respectului de care se bucura, este eliberat din temniță cu scopul de a nu ridica mulțimea împotriva armatei și de a căuta împrejurări și motive pentru uciderea sa.

Andrei, aflând prin descoperire dumnezeiască de gândurile împăratului, și-a luat armata formată din două mii cinci sute nouăzeci și trei de militari de elită și a pornit spre Tarsul Ciliciei, unde cu toții au primit Sfântul Botez din mâinile Episcopului Petru al Tarsisului.

Și aici au fost prigoniți de autoritățile imperiale. Din cauza acestor persecuții, Generalul Andrei și armata sa, au urcat în Munții Taurus.

Armatele romane i-au ajuns pe când ei se rugau într-un defileu din acei munți, și i-a decapitat pe toți. Niciunul dintre ei nu s-a împotrivit, ci cu toții au primit cu bucurie moartea muceniceasca pentru Hristos.

În Biserica romano-catolică pe data de Sf. Ioan Eudes, Sf. Sixt al III-lea.

Pomenirea dreptului este cu laude; iar tie destul iti este marturia Domnului, Inaintemergatorule; ca te-ai aratat cu adevarat si decat proorocii mai cinstit, și a boteza în repejuni pe Cel propovaduit te-ai învrednicit. Drept aceea, pentru adevar nevoindu-te, bucurandu-te, ai binevestit și celor din iad pe Dumnezeu Cel ce S-a aratat în trup, pe Cel ce a ridicat pacatul lumii si ne-a dăruit noua mare milă. Amin!