-

Sfinţii Mucenici Flor şi Lavru; Sf. Ioan de Rila

Pe data de 18 august, în Biserica Ortodoxă, se face pomenirea Sfântului Ioan de Rila (867 - 946). Acesta a fost unul dintre primii sfinți canonizați după încreștinarea bulgarilor. Acesta este atât întemeietorul monahismului bulgar cât și al primului așezământ monahal din Bulgaria, Mănăstirea Rila.

Sfântul Ioan de Rila s-a născut la anul 867 în Skrino, la poalele Muntelui Osogovo (Dupnitsa de astăzi). A fost contemporan cu Boris I, cu fiul său Vladimir, Țarul Simeon I cel Mare, și cu fiul celui din urmă, Țarul Petru I.

Inițial păstor, la vârstă de 25 de ani a ales să-și trăiască viața în singurătate și rugăciune. Sfântul a trăit în singurătate în mai multe locuri, înainte de a se duce în Munții Rilă, unde și-a petrecut restul vieții.

Sfântul Ioan de Rila era cunoscut, încă din timpul vieții, că făcător de minuni. Țarul Petru I a întreprins o călătorie de 120 km, până în Munții Rila, pentru a se întâlni cu Sfântul Ioan și a lua povățuire duhovnicească.

După o lungă călătorie , Țarul Petru I a ajuns la locul unde se nevoia Sfântul Ioan, însă sfântul refuză să-l întâlnească pe împărat în persoană.

Împăratul a trimis un soldat pentru a-i oferi darurile pe care la adusese sfântului. Sfântul a păstrat numai o mică parte din mâncare, și i-a înapoiat tot aurul și celelalte daruri de valoare, spunându-i țarului că nu călugării au nevoie de aur, ci împărații, pentru a putea apăra țara și a-l oferi săracilor.

Cu puțin înainte de moartea sa pe 18 august 946 Sfântul Ioan de Rila și-a scris "Testamentul" ce se pastrea za pna în zilele noastre. La puțin timp după moartea sa, moaștele sale , făcătoare de minuni, au fost mutate în Sofia, în timpul lui Petru I. După ce regele maghiar Bella II a cucerit Sofia în 1183, moaștele Sfântul Ioan de Rilă au fost trimise în capitala Ungariei, unde au rămas timp de 4 ani, până în 1187, când au fost readuse în Sofia.

Țarul Ivan Asen I a ordonat ca moaștele Sfântului să fie mutate în Veliko Tarnovo, noua capitală. Supraviețuind cuceririi turcești a orașului din 1393, au fost înapoiate Mănăstirii Rila în anul 1469 cu permisiunea Sultanului Murad II.

În Biserica romano-catolică pe data de 18 aug. - Fer. Paula Montaldi.

Cu ale lor sfinte rugăciuni, Doamne Iisuse Hristoase Fiul lui Dimnezeu, miluiește-ne și ne mântuiește pe noi. Amin!