-

Sfântul Mucenic Miron

Pe data de 17 august, în Biserica Ortodoxă, se face pomenirea Sfantului Miron. Acesta a trait in Ahaia, in timpul imparatului Deciu (249-251). O multime de pagani a intrat in biserica in care slujea Sfantul Miron, in ziua praznuirii Nasterii Domnului, cu scopul de a-i prinde pe crestini si a-i supune la chinuri.

Pentru ca a refuzat sa aduca jertfa idolilor, Sfantul Miron a fost aruncat in foc si i-a fost luata pielea de pe trup. A fost dus in cetatea Cizicului si acolo i s-a taiat capul.

Tot în aceasta zi, pomenirea Sfintilor Mucenici Straton, Filip, Evtihian si Ciprian.

Acesti sfinti mucenici aflandu-se în Nicomidia invatau poporul ce se strangea acolo in invatatura Domnului nostrum Iisus Hristos, si-i scoteau din intunecimea idoli.

Odata, vazând domnitorul privelistea fara de oameni, si afland ca sfintii mucenici învata poporul sa paraseasca viata de veselie si ca traiesc alta viata noua, calcand obiceiurile lor cele parintesti, a poruncit de au adus pe sfinti înaintea lui.

Acestia stand de fata domnitorului si marturisind ca ei tin credinta în Hristos, si ca nu vor înceta a învata pe altii, au fost adusi la priveliste si dati la fiare salbatice.

Si fiind paziti nevatamati de ele au fost chinuiti în alte multe feluri.

In cele din urma bagandu-i în foc, au luptat lupta cea buna pentru Hristos, si biruind au luat cununa.

Tot în aceasta zi, pomenirea Sfintilor Mucenici Tirs, Levchie, Coronat si cu sotiile lor.

In Biserica romano-catolica pe data de 17 aug. – Duminica a 20-a de peste an, Sf. Miron pr., Sf. Eusebiu, Sf. Beatrice, calugarita.

Cu ale lor sfinte rugăciuni, Doamne Iisuse Hristoase Fiul lui Dumnezeu, miluieşte-ne şi ne mântuieşte pe noi. Amin!