-

Odovania praznicului Schimbării la Faţă a Domnului, Sfântul Tihon de Zadonsk

Pe data de 13 august, în Biserica Ortodoxă, se face pomenirea Sfântului Tihon de Zadonsk. Acesta s-a născut în anul 1724 în Rusia, din părinți creștini. A primit la naștere numele de Timotei.

La moartea tatălui sau, diaconul Savelie Chirilov, pierde susținerea materială. Acesta va fi motivul pentru care Domnica, mama sa, va fi la un pas de a-l da pe Sfântul Tihon spre creștere unui vizitiu.

A absolvit seminarul în anul 1754, într-o vreme în care scolastica era la modă. Va fi profesor de retorică în seminar, din anul 1754 până în 1758, anul când intră în monahism, primind numele de Tihon.

Devine arhimandrit și egumen al Mănăstirii Jelticov, episcop-vicar al Novgorodului pentru un an de zile și din 1763 episcop de Voronej și Eletk pentru vreme de patru ani și jumătate.

În această calitate, luptă împotrivă ereticilor, păgânismului și se îngrijește să aibă în eparhia sa preoți competenți.

Decide să se retragă în singurătate în anul 1769, la Mănăstirea Bogoroditk din Zadonsk. Aici, se adâncește în rugăciune și viață ascetică, încât de multe ori a fost văzut cu chipul strălucind, în extaz duhovnicesc.

Sfântul Tihon de Zadonsk a trecut la cele veșnice în anul 1783 pe 13 august.

A fost înmormântat într-o criptă de sub altarul Mănăstirii Bogoroditk. A fost trecut în rândul sfinților de către Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Ruse, pe 25 mai 1861.

În Biserica romano-catolică pe data de 13 aug - Sf. Ponitian, Sf. Hipolit, Sf. Ioan Berchmans.

Mantuieste, Doamne, poporul Tau și binecuvinteaza mostenirea Ta. Biruinta drept-credinciosilor crestini asupra celor potrivnici daruieste și cu Crucea Ta pazeste pe poporul Tau. Amin!