-

Sfinţii Fotie şi Anichit

Pe data de 12 august, în Biserica Ortodoxă, se face pomenirea Sfinților Fotie și Anichit. Aceștia au trăit în vremea împăratului Dioclețian prigonitorul de creștini.

Anichit, unul din demnitarii cetății Nicomidia, a mărturisit că este creștin în momentul în care s-au declanșat de către împărat, torturile împotriva creștinilor. După cei i se taie limba, Anichit nu rămâne lipsit de grai, ci mărturisește în chip minunat către împărat: "O, idolatrule, iată ești acoperit de rușine! Iată, de nimic sunt zeii tăi!".

După rostirea acestor cuvinte, împăratul a poruncit să fie decapitat. Însă călăul, în loc să-l omoare pe Anichit, s-a lovit pe sine fără să vrea și a murit.

După mai multe chinuri, Fotie și Anichit au fost închiși în temniță timp de trei ani. Au fost aruncați în foc, iar mulți creștini le-au urmat suferința, intrând și ei în foc.
Din foc se auzeau până în depărtări cântări de lăuda către Dumnezeu. În acel foc s-a făcut trecerea la cele veșnice a Sfântului Anichit, a lui Fotie, nepotul său și acelor ce i-au urmat.

Sfinții Anichit și Fotie sunt invocați la rugăciunile de la Taina Sfântului Maslu și de la slujba Sfințirii Apei.

Tot în această zi, facem pomenirea:
- Sfinților Mucenici Pamfil și Capiton;
- Sfinților Cuvioși Serghie și Ștefan;
- Sfinților doisprezece mucenici, ostași cretani;
- Sfântului Cuvios Castor;
- Sfinților treizeci și trei de mucenici din Palestina.

În Biserica romano-catolică pe data de 12 aug. - Sf. Ioana Francisca de Chantal.

Cu ale lor sfinte rugăciuni, Doamne Iisuse Hristoase Fiul lui Dimnezeu, miluiește-ne și ne mântuiește pe noi. Amin!