-

Sfântul Nifon, patriarhul Constantinopolului

Pe data de 11 august, în Biserica Ortodoxă, se face pomenirea Sfântului Nifon. Acesta s-a născut în ținutul Peloponez din sudul Greciei, în jurul anului 1440. A primit la botez numele Nicolae. Este tuns în călugărie de vestitul pustinc Antonie, moment în care primește numele Nifon.

În anul 1483 este chemat la slujirea arhierească, în scaunul de Mitropolit al Tesalonicului, iar după numai trei ani, ajunge patriarh al Constantinopolului în locul lui Simeon.

Sultanul Baiazid al II-lea l-a îndepărtat din scaun în anul 1488. Sfântul Nifon ajunge în Mănăstirea Sfântului Ioan Botezătorul din insula prezentă în fața orașului Sozopolis, Bulgaria de azi.

Aici a ridicat un schit și a petrecut până în anul 1496 când a fost chemat din nou la conducerea Patriarhiei Ecumenice. Este din nou exilat de turci în Adrianopol. Aici îl va cunoaște pe domnitorul Radu cel Mare al Țării Românești (1495-1508). Radu cel Mare îl va aduce în 1504 în Țara Românească pentru a conduce și reorganiza Biserica.

O însoțire nelegiuită la Curtea Domnească a lui Radu cel Mare, între sora acestuia și un boier moldovean căsătorit, a făcut ca Sfântul Nifon să se retragă la Mănăstirea Vatoped din Sfântul Munte, apoi la Mănăstirea Dionisiu, unde își va da duhul pe 11 august 1508.

Când Neagoe Basarab ajunge domnitor, aduce moaștele Sfântului Nifon în Țara Românească, spre curățirea și ștergerea greșelii lui Radu Vodă „Au dus, apoi, sicriul și l-au pus deasupra mormântului lui Radu Vodă, rugându-se toată noaptea, împreună cu Neagoe Vodă. Și - mare minune! - spre sfârșitul utreniei, vrând Dumnezeu să arate aievea iertarea păcatului lui Radu Vodă, dinlăuntrul s-a ivit trupul lui Radu groaznic și întunecat, plin de puroi și de putoare. S-a deschis și sicriul sfântului Nifon și a izvorât de la sfântul izvor de apa, care a spălat tot trupul lui Radu Vodă, arătându-l luminat.

Atunci Neagoe Basarab a poruncit ca moaștele sfântului Nifon să fie înapoiate Mănăstirii Dionisiu. Monahii acestei mănăstiri în semn de mulțumire, i-au dăruit lui Neagoe Basarab capul și mâna dreaptă a Sfântului Nifon.

Acestea se află acum la Biserica „Sf. Dumitrua"€œ, Catedrala Mitropoliei Craiovei.

Sfântul Nifon este primul sfânt canonizat pe pământ românesc și cel care a alcătuit Rugăciunea de Dezlegare care se citește la Slujbă înmormântării.

Sursa:crestinortodox

În Biserica romano-catolică pe data de 11 aug. - Sf. Clara, Sf. Suzana.

Cu ale lor sfinte rugăciuni, Doamne Iisuse Hristoase Fiul lui Dimnezeu, miluiește-ne și ne mântuiește pe noi. Amin!