-

Sfântul Emilian Mărturisitorul, episcopul Cizicului

Pe data de 08 august, în Biserica Ortodoxă, se face pomenirea Sfântului Emilian. Acesta a slujit ca episcop al cetății Cizicului, în timpul domniei împăratului Leon Armeanul (813-820). Find nevoit să se supună decretelor date de acest împărat, prin care se cerea scoaterea icoanelor din biserici, Sfântul Emilian a fost supus la numeroase chinuri.

Sfântul Emilian a petrecut în surghiun timp de cinci ani, îndurând dureri și umiliri de nedescris pentru mărturisirea lui ortodoxă. A murit ca martir. Alături de alți episcopi.

Sfântului Miron, facatorul de minuni, episcopul Cretei
S-a nascut în Avrachi, cetate din Creta, aproape de Cnoson. La începutul vietii lui, luandu-si femeie, era plugar si ajuta pe saraci din roadele ce i se faceau. Iar milostenia la el era peste firea omeneasca. Se spune ca a prins la aria lui 12 oameni, care isi umplusera sacii cu grau, si se chinuiau sa-i ridice pe umeri neindurandu-se sa deserte din saci. Iar Sfantul Miron în loc sa ii certe, se straduia cu dansii ca sa-i ajute, ridicând cu mana lui sacul fiecaruia si punându-i-l pe umeri, le-a poruncit sa nu spuna nimanui nimic.

Miron a fost hirotonit preot, iar daca a încetat prigoana, a fost facut arhiereu al Cretei, unde a facut multe minuni.

La varsta de 100 de ani catre Domnul s-a mutat, catre anul 350.

Tot in aceasta zi, pomenirea Preacuviosului Parintelui nostru Teodor, egumenul de la Oronon.

In biserica romano-catolica pe 08 aug. – Sf. Dominic pr.

Cu ale lor sfinte rugăciuni, Doamne, miluieşte-ne şi ne mântuieşte pe noi. Amin!