-

Sfinţii şapte tineri din Efes

Pe data de 04 august, în Biserica Ortodoxă, se face pomenirea Sfinților șapte tineri din Efes - Maximilian, Exacustodian, Iamvlih, Martinian, Dionisie, Ioan și Constantin. Aceștia au fost ostași și au trăit în vremea împăratului Deciu (249-251).

Ei refuzat să participe la un festival păgân și s-au rugat lui Dumnezeu că toți creștinii care erau torturați din cauza credinței lor, să fie mântuiți. Când au aflat că numele lor au fost citate acuzator înaintea împăratului s-au ascuns într-o peșteră.

Aflând împăratul despre aceasta, a poruncit zidirea intrării în peșteră, ca aceștia să moară prin înfometare sau sufocare.

Pentru ca faptele lor să fie ținute minte de cei ce vor urma, Teodor și Rufin, doi creștini, au scris pe două table de plumb viața lor și le-au pus lângă pietrele ce astupau peștera.

Dar Dumnezeu, prin purtarea Sa de grijă, a adus somn asupra celor șapte tineri, care a durat două sute de ani.

În vremea împăratului Teodosie s-a ivit o dispută despre învierea morților.

Teodosie s-a rugat mult lui Dumnezeu să-i descopere adevărul.

Și ca răspuns, în timpul disputei, niște păstori au luat piatra cu care era zidită peștera pentru a face un zid de împrejmuire pentru staulul oilor. În acel moment, cei șapte tineri s-au trezit din somnul de sute de ani.

Această minune a întărit credința oamenilor în înviere.

Treziți din somn, Iamvlih a mers în cetate să cumpere pâine cu bani din timpul domniei lui Deciu.

Ajuns la intrarea în oraș, el rămase uimit pentru că a văzut semnul Sfintei Cruci la toate porțile și ușile. Era foarte dezorientat, căci nu mai cunoștea nici orașul.

Când a dorit să cumpere pâine, vânzătorul, văzând banii, a crezut că acesta este posesorul unei comori, căci acei bani purtau chipul unui alt împărat.

Ajunși la peșteră, au aflat plăcile de plumb cu istoria sfinților și au slăvit pe Dumnezeu.

Auzind despre acestea, împăratul Teodosie a venit la Efes și, intrând în peșteră, s-a închinat acestor sfinți.

După o săptămâna de la minunata lor trezire, tinerii au adormit somnul morții celei firești, întru așteptarea Învierii de obște.

Împăratul Teodosie a dorit să ia și să așeze trupurile lor în racle de aur, însă tinerii s-au înfățișat în vis înaintea împăratului și i-au cerut să fie lăsați în peștera în care au adormit întâi.

Sursa: crestinortodox

În Biserica romano-catolică pe data de 04 aug. - Sf. Ioan Vianney pr.

Cu ale lor sfinte rugăciuni, Doamne, miluiește-ne și ne mântuiește pe noi. Amin!