-

Sfinţii Cuviosi Isaachie, Dalmat şi Faust

Pe data de 03 august, în Biserica Ortodoxă, se face pomenirea Sfântului Isachie. Acesta este cel care a luptat pentru înapoierea bisericilor ortodoxe luate de arieni, sfântul este cinstit pe 30 mai.

Înainte de a trece la cele veșnice, Sfântul Isachie l-a numit stareț pe ucenicul său, Dalmat. Acesta a fost ostaș în armata imperială a împăratului Teodosie cel Mare.
Dalmat și-a părăsit soția și copiii și a viețuit în obștea Cuviosului Isachie, împreună cu fiul său, Faust. Dalmat s-a dat pe sine unei aspre postiri, încât ajungea să nu mănânce nimic timp de 40 de zile.

A fost unul din Părinții prezenți la al treilea Sinod Ecumenic, ținut în anul 431, la Efes, unde a luptat împotriva învățăturii lui Nestorie care susținea că Fecioara Maria este născătoare numai de om.

Faust, fiul lui Dalmat, i-a fost sprijin în toate tatălui său. A trecut la cele veșnice în obștea în care a intrat împreună cu Dalmat.

Sfânta Mironosiță Salomeea
Aceasta este sotia lui Zebedeu și mamă a Sfinților Apostoli Iacob și Ioan, Salomeea, al cărei nume evocă pacea, era rudenie cu Prea-Sfânta Maică a Domnului.

Ea l-a urmat pe Mântuitorul pe tot parcursul predicii și lucrării Lui.

Salomeea a privit de departe crucificarea lui Iisus Hristos, împreună cu Maica Domnului, cu Sfânta Maria Magdalena și cu cealaltă Marie, iar o data sabatul trecut, ea a mers și a cumpărat aromate pentru a imalsama trupul lui Iisus. Și intrând în mormânt, au văzut un înger îmbracat în alb ce le-a binevestit Învierea.

Cutremurate si speriate, ele au fugit de-acolo, fara sa spuna nimanui nimic, pana când Maria Magdalena, revenind singura la mormant, l-a vazut chiar pe Domnul, înviat.

În Biserica romano-catolică pe data de 03 aug. - Duminica a 18-a de peste an, Sf. Martin pusnicul.

Întru tine, maica, cu osardie s-a mantuit cel după chip; caci luând crucea ai urmat lui Hristos; și lucrand ai învatat sa nu se uite la trup, ca este trecator, ci sa poarte grija de suflet, de lucrul cel nemuritor. Pentru aceasta si cu ingerii impreuna se bucură, Cuvioasa Teodora, duhul tau. Amin!