-

Sfântul Mare Mucenic şi Tămăduitor Pantelimon

Pe data de 27 iulie, în Biserica Ortodoxă, se face pomenirea Sfantului Mucenic Pantelimon. Acesta s-a nascut in anul 284 in orasul Nicomidia.

A trait in timpul imparatului Maximian (286-305). La nastere a primit nume de pagan Pantoleon, care inseamna ,,cel in toate puternic ca un leu". Tatal sau impartasea credinta in zei, insa Evula, mama sa, era crestina. Aceasta moare la putini ani de la nasterea lui Pantoleon.

La indemnul tatalui sau termina Scoala de Medicina din Nicomidia, iar ucenicia o va face cu renumitul medic Eufrosin.

Pantoleon afla de la preotul Ermolae ca Hristos este singurul doctor adevarat. Dupa ce ridica din moarte un copil care fusese muscat de o naparca, prin chemarea lui Hristos, cere sa fie botezat.

Dupa ce primeste botezul de la preotul Ermolae, numele sau a devenit Pantelimon, care inseamna ,,cel cu totul milostiv".

Sfantul Pantelimon ajunge dupa putina vreme la o cunoastere desavarsita a artei medicale, incat, imparatul Maximian care ii remarcase calitatile, intentiona sa il ia la palat ca medic particular.

Dupa ce a vindecat un orb, imparatul i-a cerut lui Pantelimon sa renunte la credinta crestina.

Pentru ca a refuzat, sfantului Pantelimon i s-a taiat capul. In loc de sange, a curs lapte din trupul sau.

Din anul 303, anul mortii sale, Sfantul Pantelimon este considerat ocrotitorul medicilor. Fiind un tamaduitor al bolnavilor, mai multe spitale si asezaminte poarta numele sau.

Sfantul Mucenic Pantelimon este chemat in rugaciuni de catre preotii Bisericii la Sfintirea Apei si la Taina Sfantului Maslu, impreuna cu Sfantul Sfintit Mucenic Ermolae si cu ceilalti sfinti doctori fara de arginti si facatori de minuni.

In Manastirea Rusicon din Muntele Athos, se afla Capul Sfantului Pantelimon. Moastele Sfantului Pantelimon sunt prezente si in Catedrala din Constanta, Catedrala Episcopala din Galati, Catedrala Mitropolitana din Iasi, Manastirea Oasa din Alba Iulia si in mai multe biserici din Bucuresti.

Un izvor cu apa limpede, a Sfantului Pantelimon, se afla in curtea Manastirii Sf. Maria din Techirghiol.

In Biserica romano-catolica pe data de 27 iul. – Duminica a – XVII- a de peste an.

Purtatorule de chinuri, Sfinte si tamaduitorule Pantelimoane, roaga pe Milostivul Dumnezeu ca sa dea iertare de greseli sufletelor noastre. Amin!