-

Adormirea Sfintei Ana

Pe data de 25 iulie, în Biserica Ortodoxă, se face pomenirea Adormirii Sfintei Ana, mama Preasfintei Nascatoare de Dumnezeu. Sfanta Ana era fiica lui Matan, iar tatal ei era din semintia lui Levi, iar mama sa din tribul lui Iuda.

Prin post si rugaciune, Ana si Ioachim (sotul ei) au avut un copil la batranete - pe Fecioara Maria, pe care au dus-o la Templul din Ierusalim cand a implinit varsta de trei ani.

Sfantul Ioachim a trecut la cele vesnice la varsta de 80 de ani, iar Ana la 70 de ani, la doi ani dupa moartea sotului ei.

Tot în aceasta zi, pomenirea Sfintilor o 165 de parinti, ce s-au strans la al V-lea Sinod Ecumenic în Constantinopol din anul 563
Acestia au supus si au stricat dogmele lui Origen.

Convocat de piosul imparat Iustinian, care fixase drept scop al domniei sale reconcilierea Bisericilor divizate cu cruzime dupa Sinodul din Calcedon, al Cincilea Sfânt Sinod Ecumenic a reunit la Constantinopol intre 5 mai si 2 iunie din anul 553, a convocat 165 de Episcopi, prezidati de Patriarhul Sfântul Eutihie.

Cu ocazia unei conferinte precedând Sinodul, Parintii condamnara pe de alta parte doctrina lui Origen, Evagrie si Didim din Alexandria despre o pre-existenta a sufletelor, caderea lor in trup si "restaurarea universala" (apocatastaza), ceea ce ar insemna negarea libertatii umane.

In Biserica romano-catolica pe data de 25 iul. – Sf. Iacob Apostolul.

Cu ale lor sfinte rugăciuni, Doamne, miluieşte-ne şi ne mântuieşte pe noi. Amin!