-

Sfânta Mare Muceniță Hristina

Pe data de 24 iulie, în Biserica Ortodoxă, se face pomenirea Sfintei Mc. Hristina. Aceasta s-a nascut in cetatea Tir si a trait in timpul imparatului Septimiu Sever (193-211).

Sfanta a fost fiica lui Urban, reprezentantul imperial al acestei cetati. Cand a ajuns la varsta de doisprezece ani, Sfanta Hristina a fost inchisa de tatal ei intr-un turn. Acesta dorea sa o fereasca de ochii multimii pentru ca era foarte frumoasa.

Planul tatalui era sa o tina pe fiica lui in acel turn pana avea sa implineasca varsta deplina a majoratului.

Nemultumita de credinta idolatra, incepe sa se roage Celui ce a adus toate de la nefiinta la fiinta. In urma acestei rugaciuni i se arata un inger care ii descopera tainele dumnezeiesti.

Dupa aceste descoperiri, Hristina a distrus toti idolii din turn.

Pentru acest gest a fost supusa la multe chinuri de tatal sau. A fost aruncata in temnita pentru mai multe zile fara mancare, dar a fost hranita in chip minunat de ingeri.

Dupa alte suferinte, a fost aruncata in mare. Marea aceea i-a fost ei scaldatoarea Sfantului Botez - Un nor luminos a umbrit-o pe ea si s-au auzit cuvinte de sus, graindu-se deasupra ei numele Preasfintei Treimi, dupa savarsirea Sfantului Botez.

Suferintele sale nu au incetat nici dupa moartea tatalui el. Succesorul acestuia a torturat-o mai aprins, iar in cele din urma Hristina a primit moartea prin sabie.

Tot in aceasta zi, facem pomenirea:

- Sfantului Mucenic Capiton;
- Sfantului Mucenic Imeneu;
- Sfantului Mucenic Atanasie din Chios.

In Biserica romano-catolica pe data de 24 iul. – Sf. Sarbel Makhluf, Sf. Cristina.

Sfinților Apostoli, rugați pe milostivul Dumnezeu ca să dea iertare de păcate sufletelor noastre. Amin!