-

Sfinții Cuvioși Rafael și Partenie. Sfântul Prooroc Iezechiel

Pe data de 21 iulie, în Biserica Ortodoxă, se face pomenirea Cuviosului Rafael. Acesta s-a nascut in satul Bursucani, din tinutul Barladului si a trait in secolul al XVI lea. A fost monah la Agapia din Deal.

Din documente reiese ca Sfantul Ierarh Dosoftei i-a cinstit moastele. In vechile pomelnice este numit ,,Fericitul staret Rafael".

Dumnezeu a lucrat in chip minunat prin acest cuvios, atat in timpul vietii pamantesti, cat si dupa trecerea sa la cele vesnice.

Parti din moastele sale se pastreaza in manastirile din Moldova.

Cuviosul Partenie
Sfantul a trait in secolul al XVII lea. Din relatarile Sfantului Dosoftei, reiese ca Partenie a fost contemporan cu mitropolitul Moldovei. Potrivit Traditiei, Sfantul Partenie a sihastrit in muntele ,,Scaunele".

Se ruga toata ziua, iar noaptea, in timp ce rostea rugaciunea lui Iisus, impletea cosuri. Dormea foarte putin.
A trecut la Domnul in anul 1660.

Sfantul Proroc Iezechiel
A fost fiul lui Buzi, un preot din cetatea Sarira.

Iezechiel a fost luat in captivitate babilonica in vremea lui Nabucodonosor, a fost contemporan cu prorocul Ieremia. Insa, Iezechiel prorocea si invata poporul evreu luat rob in Babilon, spre deosebire de Ieremia care invata poporul si prorocea la Ierusalim.

In Babilon, proorocului i se fac diverse descoperiri.

La raul Chebar, Iezechiel a vazut cerurile deschizandu-se, si un nor mare si un val de foc, care raspandea in toate partile raze stralucitoare; iar in mijlocul focului stralucea ca un metal in vapaie. Si in mijloc am vazut ceva ca patru fiare, a caror infatisare semana cu chipul omenesc : Toate patru aveau cate o fata de om inainte, toate patru aveau cate o fata de leu la dreapta, toate patru aveau cate o fata de bou la stanga si toate patru mai aveau si cate o fata de vultur la spate - Fata de om arata pe Hristos intrupat in chip de om; fata de leu arata dumnezeirea Lui; fata de bou arata jertfa Lui, iar fata de vultur arata invierea si inaltarea Lui.

Sfantul Proroc Iezechiel a vazut invierea mortilor, a mai vazut in duh si cumplita distrugere a Ierusalimului.

In Biserica romano-catolica pe data de 21 iul. – Sf. Laurentiu de Brindisi

Cu ale lor sfinte rugăciuni, Doamne, miluieşte-ne şi ne mântuieşte pe noi. Amin!