-

Sfântul Slăvit Prooroc Ilie Tesviteanul

Pe data de 20 iulie, în Biserica Ortodoxă, se face pomenirea Sfantului Ilie. Acesta a trait in Regatul de Nord al lui Israel, in vremea domniei regelui Ahab.

Vechiul Testament istoriseste despre faptele lui minunate in cartile numite Regi.

Sfantul Ilie este cel ales de Dumnezeu sa certe aspru pe regele Ahab si pe cei care-l urmau pe calea paganeasca a adorarii lui Baal. (Baʿal este denumirea paganeasca a unui zeu, în limba ebraica inseamna - Domn, Maestru, Stăpân, Soț, Rege sau Zeu).

Profetul Ilie s-a dus la rege si a spus : "Domnul e viu, Dumnezeul Armatelor, Dumnezeul lui Israel, in fata caruia stau astazi ! Nu, nu va fi in acesti ani nici roua nici ploaie decat prin cuvant din gura mea ! ".

La cuvintele Profetului o secete groaznica se abatu atunci, ca febra, asupra pamantului : totul fu secat, devastat, ars ; barbatii, femeile, copiii, animalele domestice si animalele salbatice, toate mureau din lipsa hranei, izvoarele secau, plantele se ofileau si nimic nu scapa urgiei ingaduite de Dumnezeu, cu speranta ca foametea va face pe poporul lui Israel sa se caiasca si sa se intoarca la credinta.

Sfantul Ilie a fost hranit in chip minunat de corbi pe cand era retras la paraul Cherit si de un inger pe drumul spre Muntele Horeb.
Pentru rugaciunile sale, Dumnezeu opreste ploaia timp de trei ani si jumatate; inmulteste faina si uleiul vaduvei din Sarepta Sidonului si il invie pe fiul acesteia.

Sfantul prooroc a chemat foc din cer prin care a ars jertfa adusa de el lui Dumnezeu; a inlaturat cultul zeului Baal; l-a vazut pe Dumnezeu in isihie, (vantul linistit); a fost ridicat in carul de foc si s-a aratat la Schimbarea la Fata a Mantuitorului de pe muntele Tabor.

Astfel inaltat in inaltimi cu trupul, Profetul Ilie prefigura Inaltarea Domnului Nostru Iisus Hristos iar prin trimiterea hainei sale peste discipolul sau, el vestea coborarea Sfantului Duh in ziua Rusaliilor.

Sfantul Ilie este reprezentat iconografic, cel mai adesea, fie in gura pesterii sale (hranit de corb), fie in carul de foc (in care a fost rapit la cer). Sfantul Ilie este socotit si protoparintele monahismului crestin.

In Biserica romano-catolica pe data de 20 iul. – Duminica a – XVI-a de peste an.

Cu ale lor sfinte rugăciuni, Doamne Iisuse Hristoase Fiul lui Dumnezeu, miluieşte-ne şi ne mântuieşte pe noi. Amin!